Komisaři vyšetřují Německo kvůli podpoře svých podniků

Brusel - Německá vláda možná poskytuje průmyslovým podnikům skrytou státní pomoc a poškozuje tím konkurenty v dalších zemích. Evropská komise proto zahájila hloubkové vyšetřování. Německá státní pomoc má podobu výjimky z placení příplatku za obnovitelnou energii, kterou si německé průmyslové svazy prosadily argumentací, že prudký růst cen energie podkope konkurenceschopnost německých firem na zahraničních trzích.

Výkonný orgán Evropské unie bude zkoumat, zda vláda v Berlíně neposkytuje průmyslovým firmám skrytou státní pomoc ve formě výjimky z placení příplatku za obnovitelnou energii a nepoškozuje tím konkurenty v ostatních zemích. Komise vyčíslila celkový objem této výjimky za loňský rok na 300 milionů eur (7,7 miliardy korun), což je suma, kterou za průmyslové firmy hradí ostatní spotřebitelé, zejména domácnosti.

„Pokud to tak je (že tím Německo poskytuje státní pomoc), bude komise dál zkoumat, zda výjimka nevede k neúnosnému narušení konkurenčního prostředí v EU, nebo zda je odůvodnitelná,“ uvádí se ve sdělení komise.

Elektřina v Německu je jedna z nejdražších, i kvůli solárům

Německo zbavilo v roce 2011 velké domácí výrobce ve strojírenství, chemickém průmyslu, výrobě skla, cementu a v dalších oborech povinnosti platit „síťový“ příplatek, který hradí náklady masivního zavádění obnovitelných zdrojů energie. Německé průmyslové svazy si výjimku prosadily argumentací, že prudký růst cen energie podkope konkurenceschopnost německých firem na zahraničních trzích.  

Ceny elektřiny v Německu jsou jedny z nejvyšších v EU. Vedle podpory rozsáhlé výstavby větrných a solárních elektráren k tomu přispělo odstavení starších jaderných elektráren v roce 2011 s vyhlídkou na uzavření všech ostatních reaktorů do roku 2022.