Češi ve velkém šetří na horší časy, mají-li z čeho

Praha - Počet lidí, kteří si vytvářejí finanční rezervu pro případ, že by přišli o práci, výrazně roste. Zhruba 49 procent Čechů letos odpovědělo, že určitou rezervu již má. To je proti roku 2011, kdy tak odpovědělo 34 procent dotázaných, značný nárůst. Průměrně má česká domácnost k dispozici asi sto tisíc korun, z nichž by dokázala žít zhruba 3 měsíce.

Kromě počtu lidí, kteří si již šetří, se zvýšil také počet lidí, kteří sice zatím rezervu pro případ ztráty zaměstnání nemají, ale plánují si ji vytvořit. Letos takto odpovědělo 36 procent účastníků průzkumu, předloni to bylo 27 procent lidí. Průzkum provedl internetový pracovní portál Jobs.cz, jehož provozovatelem je LMC.

Strach ze ztráty zaměstnání sílí. Nezaměstnanost trhá rekordy jak u nás, tak v celé Evropě. V zemích eurozóny se v lednu přiblížila 12 procentům. Roste i počet nezaměstnaných v celé unii, v současnosti je bez práce více než 26,2 milionu lidí. Nejhůře jsou na tom Řekové a Španělé.

„Nejistota na pracovním trhu v důsledku dlouhodobě negativních zpráv výrazně zesílila, lidé se proto stále častěji uchylují k vytváření finančních rezerv pro případné těžší časy,“ uvedl analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. V Česku je však podle něj také poměrně početná skupina těch, kteří by si rezervu rádi vytvořili, ale nemají z čeho. Současná mzda jim totiž stačí pouze na pokrytí životních nákladů. 

Češi jsou nejspořivějším evropským národem

Češi spoří častěji než ostatní Evropané. Peníze na stranu si dávají víc než tři čtvrtiny z nich. Jde ale jen o menší částky. Průměrně má česká domácnost k dispozici asi sto tisíc korun, z nichž by dokázala žít zhruba 3 měsíce. Na 90 procent Čechů přitom vnímá svou finanční situaci jako stejnou nebo horší než před rokem. S výší svých úspor je spokojena jen asi čtvrtina Čechů. 

„Trochu paradoxní situace nastává při výpovědích našich spoluobčanů, kteří jsou na jednu stranu nejspořivějším evropským národem, na stranu druhou je jejich spokojenost s vlastními úsporami jedna z nejnižších,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček. Nejčastěji si Češi peníze ukládají na běžném účtu. Tam se ale téměř nijak neúročí. Oblíbené jsou proto hlavně státem podporované produkty jako penzijní připojištění nebo stavební spoření.