Boháčem či chuďasem můžete být ve hře Monopoly každý den

Praha - Hra Monopoly je světoznámá, své kořeny má již v roce 1904. Hlavním smyslem byl původně boj proti spekulantům s nemovitostmi. První vynálezce hry, Lizzie Magieová, na prodejích nijak zvlášť nezbohatla - lidé si hru překreslovali a vytvářeli vlastní kopie, čímž se rozšířila do rodin. Oblibu si získala i u velké řady studentů. Každý si tak aspoň na chvíli může užívat života boháčů či naopak být jak chuďas, který přišel o všechny své peníze. Charles Darrow, který je díky odkoupenému autorství označován za otce Monopolů, začal prodávat svůj výtvor právě 7. března 1933. Od roku 1935 se stolní hra ujala a hned se stala nejprodávanější v celých Spojených státech.

Historie hry

Monopoly měly poměrně složité dětství. U zrodu hry stál boj ekonoma Henryho George proti spekulantům s nemovitostmi a snaživost jeho obdivovatelky Lizzie Magieové, která si lámala hlavu nad tím, jak lidem vysvětlit jeho počínání. V roce 1904 proto byla vymyšlena Hra na pana domácího. Autorka si hru nechala patentovat. Valné prodeje však nepřinesla.

Lidé si hru často obkreslovali a vytvářeli vlastní verze pravidel, čímž však paradoxně došlo k jejímu značnému rozšíření do rodin - oblíbená byla především u studentů a mezi příslušníky protestantské Náboženské společnosti.

K nárůstu prodejů a jisté světoznámosti hry došlo až ve chvíli, kdy bylo autorství hry odkoupeno společností Parker Brothers a přiřčeno Charlesi Darrowovi, který své první Monopoly nakreslil doma v kuchyni. Původním materiálem byla utěrka coby hrací deska a kusy odpadového dřeva a kartonů v roli hracích karet, domů a hotelů. První verze, kterou Darrow firmě prodal, byla situována do Atlantic City. Parker Brothers poté začala vyrábět všechny možné národní mutace Monopolů.

Na trh byla hra uvedena v únoru 1935. Ještě v témže roce se Monopoly staly nejprodávanější hrou v USA.

Názvy smyšlených nemovitostí později vystřídala jména ulic měst, do kterých hra pronikla. Daň z pozemku byla postupně nahrazena jinými daněmi a poplatky. Cílem této hry pro dva až sedm hráčů je kupovat pozemky, stavět domy a hotely, vybírat nájemné od soupeřů, provádět peněžní transakce a získat co nejvíce finančních prostředků. Hráči se po hrací desce posouvají podle vrhu kostkou a v tazích se pravidelně střídají.

Od té doby se stalo (alespoň ve hře) boháčem nebo naopak chuďasem přes miliardu lidí po celém světě a Monopoly jsou ve svém oboru stále nepřekonané. Hru si od 80. let mohli zahrát i čeští milovníci stolních her, ale k příjemnému krácení volného času více přispěla česká verze hry s názvem Dostihy a sázky.

Monopoly se dočkaly řady proměn a mutací. Hra byla přeložena do 43 jazyků a prodává se ve 111 zemích světa. Na celém světě se jí doposud prodalo přes 275 milionů exemplářů, nejdelší partie se hrála asi 70 dní. Od roku 1973 má hra i svůj světový šampionát. Mistrovství ČR se poprvé konalo v roce 1996.