Česká spořitelna po rekordním roce šetří, propustí 600 lidí

Praha - Česká spořitelna se chystá zrušit zhruba 600 míst, o práci přijde každý dvacátý pracovník. Banka hodlá současně snížit také provozní náklady. Celkem by tak měla ještě letos ušetřit miliardu korun, jak uvedl server IHNED.cz. Přitom v minulém týdnu banka zveřejnila, že loni dosáhla historicky nejvyššího čistého zisku.

Úspory se přitom dotknou celé finanční skupiny, která na konci loňského roku zaměstnávala 11 014 lidí. „Propuštění se dotkne všech částí banky napříč pozicemi, včetně manažerských,“ potvrdila mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová. „Záměrem zeštíhlení je zvýšení efektivity, abychom si mohli vytvořit prostor pro další růst, ze kterého budou profitovat hlavně naši klienti,“ vysvětlila.

Pavel Kysilka, generální ředitel České spořitelny

„Bankovní sektor v letošním roce čeká spíš stagnace a ve vysoce konkurenčním prostředí boj o výnosy přitvrdí.“

Spořitelna chce přesto expandovat se svými pobočkami

Podle České spořitelny škrty neovlivní počet poboček a banka bude pokračovat ve svých plánech síť rozšiřovat. Skupinu kromě banky tvoří 13 dceřiných společností - stavební spořitelna, penzijní společnost, makléřská společnost Brokerjet, poradenská společnost Erste Corporation Finance, nemovitostní fond REICO, realitní společnost, sAutoleasing a S MORAVA Leasing a další firmy.

Peníze
Zdroj: Chmura Frank/ISIFA

V průběhu loňského roku banka s největším počtem klientů v zemi meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na rekordních 16,61 miliardy korun.