Lasagne z Lucemburska obsahovaly více koňského masa než hovězího

Brno - V případě lasagní z Lucemburska nahrazovalo koňské maso deklarované hovězí nejméně ze 60 procent. Zjistili to při rozborech výrobků inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Pracovníci inspekce po odhalení přítomnosti koňského masa ihned nařídili řetězci Tesco, aby je stáhl z prodeje.

„SZPI obdržela výsledky laboratorní analýzy potravin, u kterých dřívejší orientační analýza dokázala přítomnost nedeklarovaného koňského masa. Následná kvantitativní analýza prokázala nahrazení hovězího masa koňským v rozsahu minimálně 60 procent,“ přiblížil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři natrefili na velké množství koniny v lasagních od Nowaca

Vzorky potravin odebrali inspektoři na konci února. Závadné šarže mají trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014. V obou případech jde o výrobky Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce - zmrazené, v balení 400 gramů.

S jejich prodejcem a distributorem zahájí SZPI správní řízení, dodal Kopřiva. Státní veterinární správa přitom odhalila přítomnost nedeklarovaného koňského masa ve více výrobcích, například v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v tuzemsku distribuuje firma Bidvest Czech Republic.