Nezaměstnanost opět povyskočila, zlepšení v nedohlednu

Praha - Nezaměstnaných v únoru opět trochu přibylo. Jejich podíl se zvýšil na 8,1 procenta. Počet uchazečů o práci útočí na hranici 600 000, což je meziměsíčně o 7 874 více. Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu. Analytici růst očekávali. Zprávu podalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Poprvé od srpna přibylo pracovních míst

Úřady práce evidovaly ke konci února 34 635 volných pracovních míst, meziměsíčně o 859 více. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadá průměrně 17,1 uchazeče. Nejvíce je to v okresech Jeseník (129,9), Bruntál (90), Havlíčkův Brod (70,3), Most (55,6), Karviná (54,9) a Děčín (53,8).

Počet lidí čekajících na práci není úspěchem

„Číslo se však nedá interpretovat jako úspěch. Od roku 1997 se nikdy počet volných pracovních míst nedostal pod hranici 30 000. Nejhorší situace byla v prosinci 2010, kdy bylo 30 803 volných míst. Dnešní číslo je srovnatelné a nijak nedává naději, že dochází k obratu,“ potvrdil Tomáš Volf, analytik Citfin.

„Na jedno volné pracovní místo nyní připadá průměrně 17,1 uchazeče. To je v zásadě stejně špatné číslo jako v lednu. Před rokem však na jedno místo připadalo jen 14,8 uchazeče a v únoru 2008 jen 2,4. Nejsme tedy daleko od absolutně nejhorší situace na trhu práce, která byla v prosinci 2010, kdy na jedno místo připadali 18,2 uchazeči. Jinými slovy - ekonomika je v krizi a trh práce to zrcadlí. Nová dlouhodobá místa skoro nevznikají,“ říká Vladimír Pikora, ekonom Next Finance

Kde je nejvíc/nejmíň nezaměstnaných

  • Nejvyšší podíl, 14,1 procenta nezaměstnaných byl v okrese Bruntál
  • Jesenicko 13,7 procenta
  • Mostecko 13,6 procenta
  • Znojemsko 12,1 procenta
  • Nejnižší nezaměstnanost, 3,5 procenta, byla v okrese Praha-východ
  • V Praze-západ dosáhla míra nezaměstnanosti 3,8 procenta
  • Celkem v Praze 4,6 procenta
  • V Mladé Boleslavi 4,7 procenta

Tiskovou zprávu ministerstva práce a sociálních věcí naleznete ZDE.

Hledání práce
Zdroj: ČT24

Nižší nezaměstnanosti nenahrávají ani sezonní faktory. „V dalších měsících se situace příliš lepšit nebude. I přes dílčí úspěchy nevidíme v nejbližších měsících dramatické zlepšení a nezaměstnanost bude s příchodem sezony klesat jen pozvolna,“ doplnil Volf.

Podle Michala Kozuba, analytika Home Credit, je únorový výsledek pro letošek maximum, v dalších měsících už prý nezaměstnanost neporoste. V březnu rovněž začnou sezonní práce, které absorbují některé lidi bez práce.

"Tak velký počet lidí bez práce je reakcí průmyslu, stavebnictví i zemědělství na celkový ekonomický útlum. V minulém roce ekonomika klesala o 1,1 procenta, a tak firmy snižovaly náklady. Nejprve u agenturních zaměstnanců, pak sáhly i do vlastních řad. Žádné velké masové propouštění se nekonalo ani nekoná.