Dvořák v čele ČTÚ zřejmě kvůli aukci mobilních frekvencí skončí

Praha - Šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák kvůli zastavení aukce kmitočtů skončí. Uvedl to pro server IHNED.cz ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s tím, že Dvořák dostatečně nevysvětlil, proč v pátek zastavil aukci mobilních frekvencí. Měl by proto podle ministra z toho vyvodit osobní důsledky.

Zastavení aukce mobilních frekvencí znamená odklad příchodu čtvrtého operátora a nižších cen na český trh. Předseda telekomunikačního úřadu ale svoje rozhodnutí předem neprojednal ani s radou svého úřadu, ani s vládou. A neobhájil ho ani na páteční schůzce s ministrem Kubou. „Včerejší reakce a vysvětlení pana předsedy mě příliš neuspokojily,“ řekl v sobotu Kuba v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

Kuba již několikrát kritizoval českého regulátora pod Dvořákovým vedením a současnou situaci na telekomunikačním trhu. Od aukce frekvencí si vláda slibovala příchod čtvrtého operátora, který díky konkurenci sníží ceny. Do aukce se kromě stávajících operátorů přihlásila i skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

ČTÚ aukci zrušil s tím, že aktuální celková nabídka za dražené kmitočty přesáhla hranici dvaceti miliard korun a stále roste. Podle Dvořáka nemohl úřad dodržet původní zadání vlády, které znělo snížit ceny za mobilní služby a zavést rychlou 4G síť. Vysoká cena byla podle ČTÚ neúnosná, což znamená, že těžko by bylo možné dosáhnout levného rychlého internetu.

Nicméně ministr považuje zastavení aukce ve chvíli, kdy vůbec nesplnila svůj účel a nepřivedla na český trh konkurenci, za selhání. „Jsem přesvědčen, že by z tohoto neúspěchu měl pan předseda Dvořák vyvodit jasnou osobní odpovědnost,“ řekl v sobotu Kuba. Dvořákovi končí funkční období v čele rady ČTÚ koncem dubna. Nového předsedu musí schválit vláda na návrh ministra průmyslu. Dvořák v tuto chvíli zřejmě na ministrově seznamu nebude.