„Zelená obuv“ z Etiopie si našla své zákazníky po celém světě

Addis Abeba - Etiopie je jednou z nejchudších zemí na světě, i přesto se tu dá úspěšně podnikat. Důkazem může být například společnost SoleRebels, která vyrábí takzvanou zelenou obuv - z tradičních místních materiálů. Své zboží firma dodává prostřednictvím maloobchodů už do víc než 50 zemí po celém světě.

Firmu před devíti lety založila Bethlehem Tilahun Alemuová, na rozjezd měla kolem 10 tisíc amerických dolarů, které dala dohromady s pomocí své rodiny. „Můžete vidět SoleRebels jako inovativní firmu - výroba věcí měla sice svou kulturu, ale my jsme ji inovovali tím, že jsme využili materiály, které máme tady v Etiopii,“ řekla zakladatelka společnosti.

Pro své boty hledal výrobce inspiraci v tradičních sandálech barabasso - ty byly populární mezi etiopskými rebely, kteří bojovali proti kolonialismu v roce 1930. Nabídka je podle zákazníků bohatá - vybírat mohou ze široké škály barev i materiálů - od recyklovatelných až po přírodní ručně tkané látky. Své výrobky dodává SoleRebels na víc než 50 světových trhů včetně Japonska, Kanady nebo Austrálie.

Zelená obuv se uchytila v Etiopii i ve světě (zdroj: ČT24)

„Chceme mít značkové obchody, stejně jako ostatní výrobci ve světě. Začali jsme s Tchaj-wanem, kde máme už tři obchody. V dubnu se chystáme otevřít v Singapuru, pak ve Švýcarsku i na dalších místech. Takže tím se zvyšují naše příjmy mimo Etiopii a samozřejmě můžeme lidem tady nabídnout víc pracovních míst,“ tvrdí Alemuová.

Pár bot z dílny SoleRebels v různých moderních designech se pohybuje od 35 až do 95 amerických dolarů. SoleRebels vyrobí denně zhruba 800 párů bot. V současné době zaměstnává zhruba stovku lidí. Do budoucna chce majitelka firmy Betlehem Alemuová přestěhovat výrobu do větší továrny, kde by měli dostat pracovní příležitost mladí lidé.

„Začínali jsme v malé místnosti, ale časem jsme se rozrůstali a jsme tady. Doufám, že v budoucnu budeme expandovat v ještě větší míře, vyrábět víc a s více zaměstnanci. Celkově jsme se rozvíjeli rychle,“ doplnil Sintayehu Abebe, manažer výroby a kontroly kvality.

Vydáno pod