Škody po živlech? S placením by mohly zemědělcům pomoci Lesy ČR

Praha - V Česku by měl vzniknout fond, ze kterého by byly zemědělcům hrazeny nepojistitelné škody způsobené suchem a jinými živly. Oznámil to ministr zemědělství Petr Bendl s tím, že program by mohl být financován především z volných peněz Lesů České republiky. Část peněz by do něj přispívali i sami zemědělci, kteří by v budoucnu chtěli pomoc čerpat. O vytvoření podobného fondu se jednalo v předchozích letech několikrát - neúspěšně.

„Já si umím představit, že by z prostředků vznikajících v resortu ministerstva zemědělství, mám tím na mysli například část financí, které jsou na účtech Lesů České republiky, vznikal podíl takového fondu,“ uvedl ministr. Fond by podle něj měl být motivační i pro zemědělce. „Chtějí-li zemědělci, aby jim stát pomohl, musí si pomoci taky,“ podotkl.
   
O tom, jak výrazná by měla být spoluúčast samotných farmářů, a o dalších podrobnostech mají rozhodnout budoucí jednání se zemědělci. „Měly by to být takové události, které pojišťovny běžně nepojišťují,“ řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Mezi takové podle něj patří kromě extrémního sucha například poškození pozemků při velké vodě.

Kdy by mohl fond vzniknout, zatím jasné není. Jednání o budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP) EU v Bruselu se totiž protahují a nová SZP s velkou pravděpodobností nezačne platit od začátku roku 2014, jak bylo původně plánováno.   

Společný fond v rámci EU Česko zavrhlo

Podle Bendla bylo původním záměrem unie vytvořit společný fond pro všechny státy. Česko je ale proti takovému návrhu. Třeba v jižní Evropě je totiž výskyt extrémního sucha výrazně vyšší než v severních státech, čerpání by proto bylo značně nerovnoměrné.

Vstup do programu by měl být dobrovolný. Farmáři, kteří by chtěli z programu čerpat, by do něj museli přispívat. „Tím bude stát mít i seznam potencionálních příjemců, kteří jsou ochotni vzít na sebe spoluúčast,“ uvedl.

Ilustrační foto
Zdroj: isifa/Rex Feature/Tim Scrivener