České firmy chtějí expandovat do Bangladéše

Dháka – Bangladéš byl donedávna jednou z nejchudších zemí Asie. V současné době se ale chlubí šestiprocentním růstem a rychle se stává lákavým cílem zahraničních investic. Do země proto chtějí expandovat také české firmy. Hospodářská komora už v Dháce podepsala rámcovou dohodu.

Mezinárodní obraz stopadesátimilionové země není zrovna pozitivní. Bangladéš je často spojován s monzuny a vražednými záplavami, politickou nestabilitou a pouličním násilím, kde žije polovina populace pod hranicí bídy. Bangladéš má ovšem ještě jeden rozměr: obrovský hospodářský potenciál. Slouží totiž jako nezměrná zásobárna nejlevnější pracovní síly v celé Asii. „Můžeme nabídnout dobrou kvalitu za nižší cenu – to je naše hlavní zbraň,“ podotkl bangladéšský ministr obchodu G. M. Quader. 

Dnešní heslo země zní: „Čína je už drahá, nakupujte Made in Bangladéš“. A to se plnit daří. Země se už probojovala na pozici druhého největšího vývozce oblečení. V Bangladéši funguje přes pět tisíc textilek, kde šije pět milionů lidí.

Klíč k úspěchu přitom tkví v nízkých nákladech. Bangladéšská šička pracuje za méně než polovinu platu své čínské kolegyně. „V posledních dvaceti letech jsme měli průměrný růst šest procent,“ konstatovala prezidentka Metropolitní obchodní komory Rokia Afzal Rahmanová. 

Bangladéš
Zdroj: ČT24

České firmy nechtějí stát stranou probuzení nové asijské ekonomické velmoci. Hospodářská komora proto podepsala v metropoli Dháce rámcovou dohodu a chystá se i mezivládní obchodní smlouva. Nemá jít zdaleka jen o textilní průmysl. „Kdo teď zaváhá, nedostane se k lizu,“ řekl k tomu ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba. 

V zemi, kde vedle chudinských slumů postupně vyrůstají i moderní nákupní střediska pro sílící střední třídu, ale nebude mít každý investor na růžích ustláno. Hrstka českých firem, které tu působí, mluví o zdlouhavé byrokracii, nepružném soudnictví i korupci. Přesto se třeba bangladéšského oblečení vloni do Česka dovezlo za skoro dvě miliardy korun.

České firmy hledají štěstí v Bangladéši (zdroj: ČT24)