Europoslanci smetli návrh rozpočtu EU ze stolu

Štrasburk - Europoslanci odmítli návrh dlouhodobého rozpočtu Evropské unie do roku 2020, na kterém se zástupci členských zemí unie shodli už v únoru. Finanční plán na příštích sedm let výrazně omezuje výdaje, což europoslanci opakovaně kritizovali jako příliš úsporné řešení. Výši rozpočtu ale přímo nezpochybnili. O rozpočtu proto chtějí s irským předsednictvím EU ještě jednat.

Při jednání o rozpočtu EU platí, že peníze jsou vždy až na prvním místě. Letošní jednání politických špiček provázela tvrdá vyjednávání, kdy Česko dokonce hrozilo vetem. Ke shodě se politici dobrali až po šňůře nočních schůzek a poté, co prezident Evropské unie Herman Van Rompuy předložil nový - nižší - návrh dlouhodobého rozpočtu. Ten teď ale europoslanci smetli ze stolu.  

„Očekávám, že se jednání o podobě rozpočtu na léta 2014 až 2020 protáhnou na několik měsíců,“ uvedla Zuzana Roithová z poslaneckého klubu Evropské lidové strany (EPP) o rezoluci, kterou k rozpočtu parlament přijal. Zmíněná rezoluce zmocňuje Evropský parlament k jednáním s členskými státy. Česká europoslankyně nicméně doufá, že konečná dohoda bude dojednána v červnu nebo nejpozději v červenci.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24

Pro Evropskou unii toto rozhodnutí znamená, že bude muset ještě po další měsíce těžce hledat kompromis, jak naložit s rozpočtem ve výši 960 miliard eur. Ten členské státy musely takzvaně vyhandlovat nadvakrát, na dvou speciálních summitech. Teď dostaly od europoslanců ve Štrasburku jasný vzkaz - a to, že bylo chybou myslet si, že jejich varování nebudou brát vážně a že jim úsporný rozpočet projde bez toho, aby europarlament neprosadil svoje priority. Jde mu nejprve o zaplacení deficitu za rok 2012 ve výši 16 miliard eur, dále přezkoumat podobu rozpočtu po třech a půl letech a hlavně o prorůstová opatření rozpočtu.

Martin Povejšil, stálý představitel ČR při EU:

„Pro Českou republiku dnešní zpráva znamená to, že konečně leží fyzicky na stole podmínky, za kterých je Evropský parlament ochoten rozpočet schválit. Ty podmínky budou předmětem jednání.“

Rozpočtové vyjednávání mezi Evropským parlamentem a irským předsednictvím Evropské unii by mělo skončit do června. Pokud se strany nedohodnou, bude pro nadcházející rok platit letošní rozpočet zvýšený kvůli inflaci o dvě procenta.

Nečas: ČR bude v přepočtu na obyvatele čtvrtým největším příjemcem evropských peněz

Členské státy se na únorovém summitu dohodly na kompromisním návrhu, podle kterého výdaje pro nadcházející sedmileté období nepřekročí v platbách 908 miliard eur (přes 23 bilionů korun), se započtením závazků pak 960 miliard eur (přes 24,6 miliardy korun). Kompromisní rozpočet počítá pro Českou republiku s méně penězi než stávající dlouhodobý rámec do roku 2013, což se očekávalo. Premiér Petr Nečas nicméně po únorovém summitu zdůrazňoval, že ČR získala oproti původním návrhům více financí a také bude v přepočtu na obyvatele čtvrtým největším příjemcem evropských peněz. Sociálnědemokratická opozice výsledek kritizovala, Nečas podle ní mohl vyjednat více.

Telefonát Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Rozpor mezi starými a novými, chcete-li bohatými a chudšími státy, není novinkou

Naprosto stejná debata zaznívala už před sedmi roky, kdy se dohadovala pravidla pro roky 2007–2013. Také tehdy chtěly bohaté státy unie celkový rozpočet snížit, jelikož do unie víc peněz posílají, než kolik dostanou nazpátek. Naopak noví členové včetně Česka požadovali více peněz na rozvoj chudších regionů. 

Nakonec se tehdy politici po měsících vleklého vyjednávání dohodli na kompromisu, který se ovšem lišil pouze o 12 miliard eur oproti návrhu, který Velká Británie půl roku předtím odmítla jako rozhazovačný. Jinými slovy se po několikaměsíčním vyjednávání povedlo dojednat snížení o 0,015 % hrubého národního důchodu EU. Podle kritiků unie toto dohadování o setiny procenta HDP umocnilo představu lidí o nenasytné a neschopné organizaci.