Kalousek: ČSA bojovaly o život, s Korejci mají budoucnost zajištěnou

Praha - Korejské aerolinky koupí 44procentní podíl v ČSA za 67,5 milionu korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je to „férová cena“. Upozornil ale, že o cenu v tomto případě vůbec nešlo, jelikož ČSA doslova zápasily o život. Najít strategického investora proto bylo nutností. Že se to podařilo, pokládá ministr za „vynikající úspěch“.

„Rád bych to řekl docela jasně. Poměrně dlouhý čas máme před sebou jen dvě varianty – buď že najdeme schopného strategického investora, nebo že povedeme marný boj o život, který skončí krachem ČSA,“ prohlásil Kalousek. 

Poukázal přitom na situaci srovnatelných leteckých přepravců v regionu. „Ať už to byl maďarský Malév nebo Swiss Air – letecký přepravní byznys v Evropě je už několik let těžce ztrátový. Společnosti typu ČSA končí, pokud nenajdou dobrého strategického partnera. Jsme vstupem Korean Air poctěni,“ konstatoval ministr financí.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Očekávání vlády jsou přitom velká - prodej má spasit nejen ČSA, ale i Letiště Václava Havla, kterému ubývá pasažérů. „Společnost ČSA se bude rozvíjet, čímž bude udržena i její zaměstnanost, stoupat bude i perspektiva Letiště Václava Havla. To je přínos pro české občany,“ dodal Kalousek. 

Pasažérů ČSA je v posledních letech stále méně. Ještě v roce 2006 jich bylo 5,5 milionu. Během posledních šesti let ale počet cestujících spadl na loňské 4,2 milionu. Zeštíhlovala také flotila ČSA. Na začátku restrukturalizace firmy v roce 2010 bylo v hangárech aerolinek 50 strojů, teď jich využívají 25. Konkrétně jde o 17 letadel Airbus a osm vrtulových ATR. 

Téma Událostí: Korean Air koupí část ČSA (zdroj: ČT24)

Korejské aerolinie otevřou ČSA dveře dál do Asie 

Do Ruské federace dosud létalo deset pravidelných linek ČSA, na Velikonoční neděli přibude jedenáctá - do Permu. ČSA se ale na Východ a hlavně na Ruskou federaci orientují už dlouho. 

Ruští turisté jsou přitom v jednom směru výjimeční, na palubě totiž nevyžadují mezinárodní kuchyni a raději si dají české knedlo-vepřo. Ruzyňský catering nakrmí týdně 139 letů do Ruské federace.

Vydáno pod