Bruselským elitám přijely na summit zapískat tisíce demonstrantů

Brusel – Na jedné straně limuzíny účastníků summitu, na druhé píšťalky nespokojených demonstrantů. Do Bruselu se sjelo údajně až 10 tisíc odborářů z Německa, Francie, Belgie, Slovinska a dalších států. Setkání zástupců členských států by se mělo zaměřit především na posilování konkurenceschopnosti, snižování nezaměstnanosti a slaďování podpory růstu se snižováním rozpočtových deficitů. Schůzka, na které bude ČR zastupovat premiér Petr Nečas (ODS), by měla také nastínit hlavní ekonomické priority unie pro zbytek roku.

„Politiku škrtů je potřeba opustit, protože má katastrofální dopady na hospodářství. Prioritou je zaměstnanost, a především zaměstnanost mladých,“ uvedla v prohlášení Evropská odborová konfederace (ETUC). Evropskou léčbu krize mají demonstranti za strašáka. Škrty podle demonstrantů zabíjí zaměstnanost i prosperitu.

Naléhavost situace uznali i předseda Evropské komise José Manuel Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy. Ti před vrcholnou schůzkou EU jednali se sociálními partnery. Barroso preferuje, aby pokračovala rozpočtová konsolidace i krátkodobá opatření na podporu hospodářského růstu.

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise:

"Ano, nejvýkonnější členské státy v unii jsou ty s nejsilnějším sociálním zabezpečením. To si ale mohou dovolit jen díky vysoké konkurenceschopnosti, která je nepostradatelná pro udržení růstu a pracovních míst."

Na jedné straně limuzíny, na druhé píšťalky

Tisíce nespokojených lidí zablokovaly dopravní tepnu městu. Cíl byl jasný. Dostat se k bruselskému symbolu – ke slavnému oblouku. Datum i místo nebylo vybráno náhodou. Zatímco odborářští vůdci nadávali na škrty, pár set metrů odsud přivážely limuzíny evropské špičky na summit. Za situace, kdy v Evropě nemá práci 27 milionů lidí.

Očekává se, že jednání by mělo podpořit iniciativu na podporu zaměstnanosti mládeže, na kterou má být vyčleněno asi šest miliard eur (153 miliard korun). Podle navrhovaných závěrů, o kterých budou účastníci summitu jednat, by konsolidace rozpočtů měla být „přátelská k růstu“ a měla by se lišit podle situace jednotlivých zemí. Evropští diplomaté ale varují před „zjednodušující debatou, která by proti sobě kladla růst a utahování opasků“.

Peníze by mohly dotéct i do Česka - do nejpostiženějších krajů. „Různé propočty ukazují, že by se to týkalo zřejmě především Ústeckého kraje,“ podotkl premiér Petr Nečas.

Schůzka se odehrává v době relativního klidu na finančních trzích, ale také na pozadí rekordní nezaměstnanosti a očekávané ekonomické stagnace. „Ještě nejsme venku z krize, jak ukazuje nepřijatelná úroveň nezaměstnanosti,“ uvedl před summitem Barroso.

Na západní frontě klid

Na vrcholné schůzce se tentokrát neočekávají dramatická jednání jako na většině summitů posledních let, které horečně řešily dluhovou krizi. Summit přivítá nové šéfy vlád ze Slovinska, Malty a Kypru. Naopak Itálii bude reprezentovat premiér Mario Monti, přestože v nedávných volbách prohrál.

Po jednání lídrů celé EU se uskuteční také samostatná schůzka zemí eurozóny. V pátek se představitelé unijních zemí zaměří na vztahy s Ruskem.