Nemáte práci? Podnikejte, přeje si stát. A nabízí 80 tisíc korun

Praha - Stát chce motivovat nezaměstnané, aby začali podnikat. Pokud předloží smysluplnou koncepci, dostanou na rozjezd dotaci 80 tisíc korun. Projekty bude posuzovat speciální komise. Když se podnikání skutečně rozjede, lidé navíc vracet peníze nebudou. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Vládní záměr snížit nezaměstnanost je podle nich sedmibodový a je na něj připraveno 7 miliard korun. Výraznější podpory by se měli dočkat i mladí a absolventi. Zaměstnavatelé plán ministerstva v zásadě vítají.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s jeho šéfkou Ludmilou Müllerovou má plán, jak povzbudit lidi bez práce k aktivitě. Místo hledání volných míst by se měli vrhnout do podnikání. „Byznysplány se ale budou posuzovat individuálně, na každém úřadu práce na to bude komise. Lidé v ní znají poměry v regionu a dovedou posoudit konkurenceschopnost záměru,“ konstatoval náměstek ministryně Roman Chlopčík. 

Ministerstvo chce znovu rozhýbat trh se zaměstnáním a myslí si, že tomu podpora drobného podnikání může napomoci. Současně plán počítá se zmírněním podmínek pro tzv. kurzabeit či s příspěvky pro obce a neziskové organizace, které zaměstnají nové lidi.

Úřady práce evidovaly ke konci února 34 635 volných pracovních míst, meziměsíčně o 859 více. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadá průměrně 17,1 uchazeče. Nejvíce je to v okresech Jeseník (129,9), Bruntál (90), Havlíčkův Brod (70,3), Most (55,6), Karviná (54,9) a Děčín (53,8).

Na zmírnění rekordní nezaměstnanosti chce resort vyčlenit 7 miliard korun. „Máme dost financí, abychom pomohli udržet a vytvořit nová pracovní místa,“ tvrdí Müllerová. Očekává, že díky novým opatřením získají práci desítky tisíc lidí. Premiér Petr Nečas si myslí, že plán má šanci na úspěch, materiál ale podle něj ještě musí být dopracován.

Sobíšek: Plán ve mně vyvolává pochybnosti

„Ekonom by měl zajásat, pokud se stát rozhodne systematicky řešit problém vysoké nezaměstnanosti. Plán MPSV ve mně ale spíš vyvolává pochybnosti,“ komentoval záměr analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Například má pochybnosti o efektivitě peněz vynaložených na podporu zaměstnávání absolventů. Kuriózní je podle něj i nápad ohledně dotací mezd pro obce.

„Leckterý starosta by si tak mohl pomoci zaměstnáním svého rodinného příslušníka, aniž by zatížil pokladnu své obce,“ obává se analytik. Podobně kontroverzní je podle něj i nápad, že bude ministerstvo posuzovat smysluplnost podnikatelských záměrů nezaměstnaných a podle toho jim přidělovat dotace.

Naopak smysluplná se podle Sobíška zdá podpora zkrácených pracovních úvazků pro matky s dětmi. Rozumně zní podle Sobíška i uvolnění podmínek pro využití kurzarbeitu, které by ovšem zmírnilo problém nezaměstnanosti jen při dalším hlubokém propadu ekonomiky. „Celkově předpokládám, že než dojde k realizaci opatření, mnohé se z plánu MPSV ještě citelně změní,“ uzavřel Sobíšek.

Někteří nezaměstnaní si za to můžou sami

Opatření podle mluvčí Hospodářské komory Lenky Vodné směřují správným směrem. „Ale je potřeba je sladit s potřebou zaměstnavatelů daného regionu,“ upozornila Vodná, která zároveň dodala, že firmy se setkávají s problémy i na straně uchazečů. Ti například nechtějí pravidelně chodit do práce, nejsou dostatečně kvalifikovaní, mají přehnané nároky na nástupní plat nebo nejsou samostatní a odpovědní.

Sedmibodový plán MPSV:

1. Podpora mladých a absolventů.

- MPSV podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa.

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných.

- MPSV finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce.

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!

- Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst.

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se.

- Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb.

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ.

- Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 až 80 tisíc korun.

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím.

- Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 tisíc korun (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance.

7. Lepší rady a pomoc.

- Od ledna už nabízí MPSV a úřady práce kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci. Ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.

„V zásadě aktivity MPSV vítáme. Některá z opatření vycházejí však z našich dřívějších požadavků,“ poznamenal mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Značná obecnost některých opatření podle něj neumožňuje posoudit, jak bude cíle prostřednictvím navrženého opatření dosaženo nebo zda bude motivace dostatečná. Svaz podle Mostýna navrhuje zejména posílení role úřadů práce v oblasti práce s klienty při hledání pracovního uplatnění.

„Úřady práce nemají přehled o profesní struktuře nezaměstnaných, nesbírají přehledy o volných pracovních místech a neví o uplatnění rekvalifikovaných nezaměstnaných. Pracovní úřady jsou personálně poddimenzované, chybí stovky pracovníků pro účinné jednání s nezaměstnanými,“ vysvětlil Mostýn.

Úředníci mají už teď práce nad hlavu

Kritici se pozastavují nad tím, že o tom, kdo bude podnikat, mají rozhodovat úředníci. „Představa, že přijde nezaměstnaný s projektem na úřad práce a tam mu ho někdo posoudí, je naprosto zcestná,“ řekl Lidovým novinám odborářský předák Josef Středula. 

Úředníci podle něj už v současné době nemají prostor na to, aby obhospodařili to, co mají, tedy svých 600 tisíc nezaměstnaných. Další zatížení situaci jen zhorší, domnívá se Středula.

Jaro zřejmě změnu nepřinese

Ani v nejbližších měsících nečeká Čechy, co se hledání práce týče, nijak zářná budoucnost. Ze 750 oslovených zaměstnavatelů se chystá ve druhém čtvrtletí nabírat jen 5 procent - hlavně v energetice a službách. Stejný počet firem bude naopak propouštět. Zbytek pak zachová současný stav. Odhaduje to personální agentura Manpower ve své pravidelné zprávě o vývoji pracovního trhu.

Z globálního průzkumu pak vyplývá, že nejistota zaměstnavatelů přetrvává na celém světě. Nejlepší předpověď je v Brazílii, Tchaj-wanu, Turecku a Indii. Pro Čechy klíčovému Německu by se v příštích měsících mělo dařit, o nové síly tam tak bude zájem i dál. Naopak nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku a Nizozemí.