Nový rok průmyslu moc neprospěl, propadá se i stavebnictví

Praha - Kondice českého průmyslu se dál nezlepšuje, přitom pro českou ekonomiku je jeho výkonnost stěžejní. V lednu se výroba meziročně propadla o 4,1 procenta. Klesla i hodnota nových zakázek, a to o víc 7,5 procenta. Pokles ovlivnil hlavně snížený prodej aut. Dobrá není ani situace ve stavebnictví. Výroba klesla meziročně o 9,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Pro českou ekonomiku je stěžejní automobilový průmysl, kterému se teď ale moc nedaří, a to po celé Evropě. „Souvisí to s nízkou spotřebitelskou poptávkou. Tento průmysl je citlivý na recesi, kterou nyní zažíváme my i německá ekonomika,“ konstatoval Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. Nižší byla také výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba pryžových a plastových výrobků.

Dařilo se naopak potravinářům. Rostla také výroba nápojů a zpracovatelský průmysl. „Já bych tuto statistiku tak úplně nepoužíval, protože může být zavádějící. Obecně se spíš více daří firmám, které jsou technologicky vyspělé, mají vysokou přidanou hodnotu nebo se orientují na některé rostoucí trhy,“ prohlásil Brožka.

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Oživení zahraniční poptávky je prioritou, míní Brožka

Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 8,7 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 5,7 procenta. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně snížil o 1,2 procenta. „Trh práce reaguje bohužel s velkým zpožděním, počítáme s tím, že se míra nezaměstnanosti letos ještě bude zvyšovat,“ poznamenal Brožka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Hospodářská komora se nyní chtějí zaměřit na nové trhy- Moldavsko, Indii či Bangladéš. Cílem je sjednat kontrakty pro české firmy. „Částečně to do budoucna může pomoci, ale to, co především potřebujeme z hlediska průmyslu, je oživení zahraniční poptávky, a to především ze země Evropské unie, kam exportujeme drtivou většinu našeho zboží,“ řekl k tomu Brožka.

Nových bytů se staví méně

Lednové výsledky potvrzují pokračující propad českého stavebnictví. „Stavebnictví jede z kopce, a čím je jeho strmost větší, tím rychlejší je propad,“ komentoval čísla prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Počet dokončených bytů v porovnání s lednem 2012 klesl zhruba o desetinu, zahájených ubylo skoro o dvě pětiny. Ke zlepšení situace nepřispěly podle stavbařů ani dotační programy na zateplení paneláků a rodinných domů, ve kterých je připraveno přes 1,5 miliardy korun. Slibovaná podpůrná opatření se totiž zatím nerozběhla.

Stavebnictví se nedaří už od počátku krize. Od roku 2008 kleslo skoro o 40 procent. „Stavebnictví má velmi dlouhý cyklus. V roce 2013 by tento cyklus mohl klesnout v Česku na dno a v roce 2013 by se mohl začít odrážet ode dna,“ doufá Brožka. Záležet bude i na tom, kolik nových úseků dálnic se letos začne stavět a jestli opravdu začne modernizace D1. Větší růst ovšem stavebníci očekávají až v roce 2014.