Bulharská prokuratura chce ČEZ připravit o licenci

Sofia - Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence české energetické společnosti ČEZ. Ta je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Kontrola podle prokurátora prokázala „masivní porušování“ pravidel firmou. Již dříve regulátor oznámil, že o licenci české energetické firmy rozhodne 16. dubna. Stovky Bulharů mezitím znovu vyšly do ulic řady měst s požadavkem levnější energie z jádra a přijetí kroků proti monopolnímu postavení distributorů elektřiny, tepla z dálkových zdrojů a vody. Demonstranti opět požadovali zestátnění distributorů elektřiny.

„Probíhající vyšetřování aktivit ČEZu odhalilo masivní porušování pravidel při vystavování faktur za elektřinu zákazníkům,“ uvedl nyní prokurátor Cacarov v televizním vysílání. „V důsledku vrchní správní prokuratura požádala o zrušení licence ČEZu,“ dodal.

Cacarov rovněž požádal regulátora, aby distributorovi udělil pokutu za každý případ porušení pravidel. Vytknul současně regulátorovi, že zanedbával svou úlohu, když „bez námitek schvaloval četné výdaje“ ČEZu. Příliš liberální schvalování výdajů prý přimělo firmu k účtování údajně přehnaných cen konečným zákazníkům.

Bulharská prokuratura spustila kontrolu českých firem ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN koncem února. ČEZ tehdy zareagoval prohlášením, že se prověrky neobává, protože ke ztrátě licence není žádný důvod, nicméně firma vyjádřila ochotu „vzít v potaz všechna doporučení regulátora“.

ČEZ je přesvědčen, že postupoval v souladu se zákony

I nyní ČEZ trvá na tom, že postupoval podle pravidel. Společnost v reakci na slova prokuratury uvedla, že „žádné oficiální uvědomění o jakémkoli pochybení“ od Bulharů dosud neobdržela a že výsledky kontroly by měly být známy až během několika dní. „Jsme naprosto přesvědčeni, že dodržujeme veškeré bulharské zákony i zákony Evropské unie,“ řekla mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

Podrobnější informace nemá ani česká ambasáda, i ona se vše dozvěděla z Cacarovova televizního vystoupení. „Bulharské úřady bližší detaily nezveřejnily a z hlediska ambasády je obtížné se k tomuto mediálnímu vyjádření prokurátora jakkoli vyjádřit,“ uvedl zástupce českého velvyslance v Sofii Tomáš Chrobák.

Ministerstvo průmyslu a obchodu doplnilo, že jde opět spíše o politické prohlášení. „Znovu je třeba říci, že licenci může odebrat pouze regulátor, a to ve správním řízení a pouze za podmínek stanovených zákonem a při porušeni podmínek provádění licenční činnosti,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Opět musíme apelovat na Evropskou komisi a trvat na tom, aby byl v procesu jednání o odebrání licence zajištěn apolitický postup, ve kterém se nebudou promítat předvolební prohlášení a tlaky některých bulharských politických hráčů,“ dodal.

Co se v Bulharsku stalo:

Demonstrace proti ČEZu vyvolaly v Bulharsku lednové účty za elektřinu. Ty byly kvůli zdražení energie a delšímu zúčtovacímu období víc než dvojnásobné ve srovnání s těmi prosincovými.

Otázka cen elektřiny se nakonec stala i velkým politickým tématem. Tehdejší ministr energetiky Deljan Dobrev obviňoval ČEZ, že až 80 procent svých zakázek realizoval bez výběrových řízení a bez podepsaných kontraktů. V roce 2011 podle něj ČEZ Bulgaria sjednala zakázky se společnostmi napojenými na mateřskou společnost ČEZ v hodnotě 35 milionů leva (454 milionů korun). Za prohřešky proti zadávání zakázek dostal ČEZ Bulgaria nevelkou pokutu pohybující se kolem 200 000 korun.

Protesty Bulharů se následně obrátily nejen proti české energetické firmě, ale i proti vládě a politickým elitám. Konzervativní kabinet nakonec podal 20. února demisi, a Bulharsko momentálně řídí úřednická vláda. Ta také oznámila, že spustí mezinárodní audit bulharské energetiky, který by měl ukázat možnosti snížení cen energie.

Bulharský regulátor se začal odebráním licence distribuční firmě ČEZ Bulgaria zabývat 19. února. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy uvedl, že Bulharsko ve sporu s ČEZem dodrží své mezinárodní závazky i úmluvu o ochraně investic. Ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že investice ČEZu v Bulharsku je návratná. Od roku 2005, kdy ČEZ získal majoritu v bulharských distribučních společnostech, už kumulovaný hospodářský výsledek v zemi přesáhl prostředky vložené do investice.

Ve sporu o ČEZ dodržíme zákony, slíbil Nečasovi bulharský prezident

Premiér Petr Nečas ještě v pátek na okraj summitu v Bruselu kvůli potížím českých distributorů jednal s bulharským prezidentem Rosenem Plevneljevem. Ten ho měl ujistit, že chce řešit problémy v souladu s evropskými předpisy.

„Bulharský prezident mě ujistil, že má zájem, aby tato věc byla vyřešena v souladu s evropskými předpisy a zvyklostmi. Prezident uvedl, že si je vědom toho, že jde i o pověst Bulharska jako země, kde platí právní řád a kde se postupuje v souladu s evropským právem,“ komentoval průběh schůzky Nečas.

Hlavní události související s problémy společnosti ČEZ v Bulharsku (působí zde od roku 2005, kdy nákupem distribučních firem zahájila zahraniční expanzi):

17. února 2013 - Pokračovaly demonstrace desetitisíců Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Lidé se dožadovali „znárodnění“ distribučních sítí, které jsou v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.

19. února 2013 - Tvrdým postupem proti ČEZu a příslibem nižší ceny pro spotřebitele se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit masové protesty. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, jenž může vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria.

- Český premiér Petr Nečas označil výroky bulharských představitelů za nestandardní. Očekává, že Bulharsko bude dodržovat své mezinárodní závazky i zákony o ochraně zahraničních investic.

- Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba řekl, že postup Bulharska je bezprecedentní.

20. února 2013 - Bulharský premiér Bojko Borisov podal demisi v reakci na protivládní demonstrace, které vypukly na začátku února.

- Firma ČEZ označila řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedla, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.

- Český prezident Václav Klaus řekl, že ČEZ není příčinou bulharských nepokojů. Dění v zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů.

21. února 2013 - Budoucí prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že ČR by měla využít kontaktů v EU i arbitrážních mechanismů, aby hájila pozici ČEZu v Bulharsku.

27. února 2013 - Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili zevrubnou kontrolu společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN.

1. března 2013 - Bulharský regulátor navrhl snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta. Vláda původně slibovala osmiprocentní slevu.

6. března 2013 - Bulharský parlament zamítl návrh na odebrání licence zahraničním distributorům a zestátnění distribuční sítě. Návrh mimo jiné počítal s odebráním licence ČEZu.

17. března 2013 - Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence ČEZu. Kontrola podle něj prokázala „masivní porušování“ pravidel firmou.

Vydáno pod