ČEKIA: Téměř dva tisíce českých firem má kyperskou matku

Praha – Podle údajů České kapitálové a informační agentury (ČEKIA) má v současné době kyperskou mateřskou firmu 1 912 českých společností. V daňovém ráji sídlí třeba investiční skupina Penta, mateřská společnost Czech Coal, nebo další finanční gigant KKCG. Analytici se přitom shodují, že plán na zavedení jednorázové daně z vkladů v bankách na Kypru oslabuje důvěryhodnost země a může znamenat ochlazení zájmu podnikatelů o její využití coby sídla firmy a odliv kapitálu. Na místo Kypru jakožto oblíbeného daňového ráje by mohlo nastoupit Nizozemsko či Malta.

„Je otázkou, jaký dopad bude mít ztráta důvěry v zemi. Je pravděpodobné, že část podnikatelů místo Kypru využije Maltu, Velkou Británii nebo Nizozemsko. Na spekulace je však zatím příliš brzy, protože není známa konkrétní podoba zákona,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Akont Trust Company Michal Friedberger.

„Situace na Kypru je aktuálně velmi nepřehledná, a tak lze předpokládat, že zájem podnikatelů o přesun mateřské společnosti na Kypr se zbrzdí, ne-li na několik měsíců zastaví,“ předpokládá analytička ČEKIA Petra Štěpánová. Podnikatelé podle ní budou hledat alternativy v rámci EU. Na výsluní by se mohlo vrátit Nizozemsko, zájem by se mohl zvýšit i o Maltu.

Daniel Plovajko, mluvčí KKCG:

„Vzhledem ke krokům, které jsme podnikli v poměrně velkém předstihu, se změny, které aktuálně probíhají na Kypru, skupiny KKCG nijak nedotknou.“

Také Filip Reinoso ze Smart Companies upozornil, že podobná daňová opatření jako to, které se právě připravuje na Kypru, mívají negativní dopad na zahraniční investice a příliv kapitálu. Na druhou stranu ale podle něj jde o jednorázové opatření. „Zejména s ohledem na budoucnost dokážou zkušení ekonomičtí poradci najít v rámci mezinárodního transakčního poradenství dostatek nástrojů k jejich zmírnění,“ podotkl Reinoso.

Pověst Kypru poškozena, lze očekávat odliv kapitálu

Kypr podle Friedbergra poškodil svoji pověst stabilní země přátelské k podnikatelskému prostředí, lze prý tedy očekávat odliv kapitálu. Nyní jsou zmraženy všechny účty v kyperských bankách. To zatím nemá zásadní dopad, protože dnes je na Kypru státní svátek.

„Je možné, že dopad bude téměř nulový, pokud bude daň uvalena pouze na spořicí účty,“ uvažuje Friedberger. Větší dopad by podle něj mělo zdanění korporátních účtů. Záležet přitom bude na aktuálních zůstatcích na těchto účtech, neboť firmy standardně využívají v kyperských bankách pouze transakční účty a peníze mají uloženy ve stabilnějších destinacích, jako jsou Rakousko, Švýcarsko či Lichtenštejnsko.

O CO SE HRAJE NA KYPRU?

Kyperský parlament nyní projednává přijetí záchranného balíčku deset miliard eur od mezinárodních věřitelů. Pokud chce země pomoc obdržet, musí vláda získat na daních dalších asi pět miliard eur. Dodatečné peníze mají být získány zvýšením korporátní daně z deseti na 12,5 procenta, jednorázovou daní z bankovních vkladů 6,75 procenta na vklady do 100 000 eur a 9,99 procenta pro vklady nad 100 000 eur a zvýšením daně z úroků na 20 až 25 procent.