NKÚ koupí budovu Sazky za přemrštěnou cenu, upozornil Vítek

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se rozhodl koupit budovu Sazky za 300 milionů korun, což je trojnásobně více, než za kolik byla k mání před dvěma lety. V rozhovoru pro ČTK to řekl majitel investiční a developerské společnosti CPI Group Radovan Vítek, podle nějž jeho firma výrazně nižší nabídku odmítla proto, že je budova neprodejná.

„Když se řešila Sazka a její insolvence, tak jsme se s ostatními největšími věřiteli bavili, co bude s budovou, kde sídlila. Nabízeli mi, ať ji za 100 milionů korun koupím. Už tehdy jsem říkal, že je bezcenná a odmítl to,“ řekl Vítek. Od té doby je budova už dva roky prázdná, navíc situace na realitním trhu se ještě více zhoršila, ceny starých kancelářských budov v Praze spíš klesají. „Nemyslím si proto, že by její cena za dva roky takto stoupla,“ řekl Vítek.

Úřad ale o jiných, nižších nabídkách prý neví. „NKÚ nepřísluší komentovat údajné nabídky, které měly být v minulosti učiněny panu Vítkovi. Faktem ale je, že budova Sazky je NKÚ nabízena za cenu 300 milionů korun, zatímco ve znaleckém posudku YBN Consult - Znalecký ústav, a. s. byla její cena včetně pozemků odhadnuta na 575 milionů,“ reagovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Sazka
Zdroj: ČT24

Ve sporu je Vítek osobně zainteresován, NKÚ totiž nyní sídlí v pražských Holešovicích v budově Tokovo, kterou v roce 2011 CPI Group koupila v jednom balíku nemovitostí od skupiny PPF. Odchodem státního úřadu, který si nyní pronajímá 10 tisíc metrů čtverečních, tak přijde o zajímavého klienta. NKÚ v loňském roce platil 44 milionů korun, minulému majiteli posílal každý rok dokonce 80 milionů korun. Problém s přemrštěným nájemným tak současný majitel budovy zdědil od toho předcházejícího.

I proto letos v únoru CPI Group navrhla snížit roční nájemné až na 19,9 milionu korun. „Minulý týden jsme úřadu dokonce nabídli 16,696 milionu korun, což je skoro pod našimi náklady. Stejně si ale myslím, že to odmítnou. Nepřijali by ani, kdybychom přišli s nabídkou nájmu za jedno euro,“ tvrdí Vítek s tím, že o odchodu NKÚ z jejich budovy se prý rozhodlo už dávno. „Mluví se o tom už od poloviny loňského roku. Různé osoby totiž mají zájem na tom, aby se budova Sazky prodala,“ potvrdil majitel CPI Group.

NKÚ tvrdí, že tuto nabídku majitel budovy předložil pozdě. Už loni na jaře prý jednali se zástupci CPI Group o možném prodloužení nájmu, na žádost o předložení nabídky prý tehdy vlastník budovy nereagoval.