Poslanci: Propříště prodej alkoholu s koncesí

Praha - Sněmovna dnes podpořila návrh zákona o povinném značení lihu, který mimo jiné snižuje objem balení alkoholu a zvyšuje některé tresty. Jeho cílem je omezit nelegální trh s alkoholem a zamezit daňovým a celním únikům. Kvůli loňské metanolové kauze poslanci v prvním čtení podpořili také novelu, která zavádí koncese pro prodej lihovin. Svaz obchodu a cestovního ruchu ale novelu označuje za bezzubou a chce tvrdší pravidla pro to, kdo smí a nesmí alkohol prodávat.

Poslanci podpořili návrh zákona o povinném značení lihu, který mimo jiné snižuje objem balení alkoholu a zvyšuje některé tresty. Jeho cílem je omezit nelegální trh s alkoholem a zamezit daňovým a celním únikům. Výjimku z povinnosti značení lihu budou mít balení do 0,1 litru a také alkohol z pěstitelských pálenic. Nebude také nutné označovat alkohol dovezený pro osobní spotřebu.

Poslanci souhlasili se snížením objemu balení alkoholu

Mezi opatření, která zákon zavádí, patří například snížení objemu spotřebitelského balení lihu z šesti litrů na jeden litr. Zákon dále zavádí povinnosti pro všechny výrobce a distributory, kteří označují lihoviny kolkem, složit kauci pět milionů korun jako jednu z podmínek pro registraci k podnikání s lihem.

Zavedena by také měla být nová generace kontrolních pásek s novými ochrannými prvky. V provozovnách, kde se kolkuje tvrdý alkohol, mají být nově kamery propojené na celní správu. Novela zpřísňuje režim kontroly nakládání s kolky a zavádí vyšší sankci za porušování zákona. Navíc zákon nově zavádí povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní kolky celníkům.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Opatření obsažená v novele živnostenského zákona jsou podle některých nedostatečná

Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR kritizuje novelu živnostenského zákona, který zavádí konsese pro prodej lihovin. Vadí mu mimo jiné to, že o licenci může zažádat téměř kdokoliv. „Podle dikce a návrhu zákona může koncesi dostat každý. Tzn. ten, kdo splňuje podmínku plnoletosti - má 18 let - a kdo je bezúhonný. Což jako podmínky mně připadá minimálně jednoduché,“ vysvětlil prezident svazu Zdeněk Juračka. 

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„My chceme, abychom získali přehled o tom, kdo alkohol prodává. A taky aby byly evidovány prodejny, kde se alkohol prodává. To byl problém, který jsme při kontrolách při metanolové aféře měli.“

Svaz také chce, aby stát po prodejcích vyžadoval například registrační pokladnu. Zpřísnění pravidel pro prodej tvrdého alkoholu přitom požadují i sami výrobci lihovin a zástupci obchodu a pohostinství. 

Prohibice
Zdroj: Jiří Částka/ISIFA

Novela je málo přísná, říkají i výrobci a dovozci lihovin

„My to určitě podporujeme jako jedno z opatření pro potření černého trhu. Nastavit kritéria pro prodej lihovin je správně. A myslíme si, že zákon není úplně přísný, že by zde měly být jasné sankce, pokud někdo poruší pravidla prodeje lihovin,“ řekl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. 

Dnešní rozhodnutí sněmovny ještě neznamená definitivní zavedení koncesí, protože novelou se nyní bude zabývat sněmovní hospodářský výbor. Pokud poslanci zákon na některé z příštích schůzí schválí, dostane ho k projednání Senát. „Návrh přináší v tuhle chvíli maximum, co je možné v rámci živnostenského zákona udělat,“ říká člen hospodářského výboru sněmovny Jan Čechlovský.

Obě normy reagují na loňskou kauzu s pančovaným alkoholem, kdy metanol přimíchávaný do alkoholických nápojů připravil o život čtyři desítky lidí.

Komentář Jana Čechlovského (zdroj: ČT24)