Muži plýtvají elektřinou víc než ženy

Praha - České ženy se snaží víc šetřit elektřinou a plynem než muži. Ti sice většinou platí účty, ale o spotřebu se tolik nezajímají. Podle průzkumu webu Ušetřeno.cz přitom celkem tři z pěti domácností chtějí úsporami energií snížit své náklady za vedení domácnosti.

Podle průzkumu dvanáct procent mužů uvádí, že energiemi nešetří vůbec, stejně se vyjádřila jen čtyři procenta žen. Muži o šetření energií nemají tak velký zájem jako ženy. Účty na svých bedrech ale nesou častěji právě oni. „Hlavní podíl na platbě faktur za energie uvedlo 69 procent mužů a jen 46 procent žen,“ konstatoval analytik Ušetřeno.cz Tomáš Suchý.
   
Tři pětiny Čechů motivuje k šetření energií možnost snížit své celkové náklady. Čtvrtina lidí ale jako hlavní důvod uvádí, že jim z principu vadí plýtvání. Deset procent spotřebitelů pak za hlavní důvod k šetření energiemi označilo snahu o šetrné chování k životnímu prostředí. Ekologické ohledy byly přitom výrazně významnějším tématem pro ženy než pro muže.

Češi šetří, loni změnil dodavatele rekordní počet lidí

Podle analytiků internetového srovnávače je z průzkumu patrné, že šetření energií je pro Čechy velké téma. Souvisí s ním také zájem o změny dodavatele elektřiny a plynu, k nimž loni přistoupil rekordní počet spotřebitelů. V letošním roce ale zatím podle údajů Operátora trhu s elektřinou mění dodavatele energií výrazně méně lidí než loni.