Opel v Bochumi definitivně končí, zaměstnanci odmítli restrukturalizaci

Berlín - Zaměstnanci automobilové značky Opel v německém závodu v Bochumi přijdou o práci. Původně jim americký majitel společnosti, automobilka General Motors, navrhoval, že v závodě po ukončení výroby aut zachová výrobu součástek a část pracovních míst. To však zaměstnanci odmítli, a proto se dveře továrny do konce roku 2014 uzavřou.

V závodě nyní pracuje 3 200 zaměstnanců. Vedení slíbilo, že zde nejméně do roku 2016 udrží 1 200 pracovních míst, požadovalo však odložení růstu mezd. Podle odborového svazu IG Metall návrh zamítlo 76,1 procenta hlasujících, protože podle nich byly sliby vedení zavádějící a nejasné.

Předseda správní rady Opelu Steve Girsky již dříve uvedl, že pokud zaměstnanci nebudou s plánem souhlasit, skončí výroba v závodě do 1. ledna 2015.

Opel se v minulosti dostal do existenčních problémů a americká mateřská společnost General Motors chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Automobilka zaměstnává v Evropě zhruba 37 000 lidí, z toho více než polovinu v Německu, kde má celkem čtyři továrny.

Evropské aktivity GM v loňském roce vykázaly provozní ztrátu 1,8 miliardy dolarů (36 miliard Kč). Automobilka GM je v Evropě ztrátová již 13 let za sebou.