Navzdory tradicím. Produkce vína klesla, Číňané jej pijí ostošest

Brusel - Celosvětová produkce vína se loni snížila o 6 procent na 251 milionů hektolitrů. Mohla za to nižší produkce v Evropě způsobená špatným počasím a částečně i vinařskou politikou Evropské unie. Sucha, lednové a květnové mrazy měla negativní dopad i na produkci v Česku, kdy došlo podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye o pokles asi o 30 procent. Naopak v Chile a USA sklizeň loni prudce vzrostla. Spotřeba vína celosvětově roste. Tíhnou k němu už třeba i Číňané.

Produkci vína neprospělo ani to, že se EU v rámci vinařské reformy rozhodla zrušit některé vinice, aby zabránila přebytkům, což mezi lety 2008 a 2011 omezilo rozlohu vinic v
regionu o 269 tisíc hektarů.

Víno z Česka je kvalitní, ale je ho méně

Na kvalitu vín v Česku byl vliv nižší produkce a letního sucha naopak příznivý. „Vína dosahují nadprůměrné kvality,“ míní Nyitray. Produkce vína sice celosvětově klesá, jeho spotřeba ale roste. „Za posledních 10 nebo 15 let se spotřeba vína v ČR zvýšila z 10 na 20 litrů, z evropského hlediska jsme na tom ale podprůměrně,“ konstatoval Nyitray s tím, že Evropané pijí průměrně 35 litrů na hlavu. 

Vína vypijí hodně také Američané, ale i Číňané, kde přitom není tento nápoj zrovna tradiční. „V asijských zemích lze pozorovat příklon k západní kultuře, ke které patří i konzumace vína,“ poznamenal Nyitray. „Celosvětovým trendem pak je přesun k lehčím, zdravějším nápojům. “U vína lze pozorovat i pozitivní vliv na lidský organismus," dodal Nyitray. 

Hodnoceno podle objemu, největšími vývozci vína jsou Itálie a Španělsko. Česko na tom v tomto ohledu moc dobře není. „Pokud jde o výrobu vín z hroznů z Česka, jde o marginální vývozy. Snažíme se zkvalitňovat vinice, zvyšovat produkci,“ řekl Nyitray.

Produkce v Chile, která je největším producentem vína v Jižní Americe, byla loni rekordní a vývoz ze země stoupl o 13 procent. Vývoz z Jihoafrické republiky se zvýšil o 17 procent.

Tibor Nyitray o produkci vína (zdroj: ČT24)