Tatra se dere do Indie, získat chce miliardové zakázky

Praha - Kopřivnická automobilka Tatra chce v Indii získat zakázky ve výši až pěti miliard korun. Píší to Hospodářské noviny (HN). Loni automobilka vyrobila na 500 nákladních vozů, což je proti roku 2011 téměř o třetinu méně. Nový majitel firmy Truck Developement chce proto v Indii získat vojenskou zakázku na 1 250 vozů.

Podle HN nyní indická armáda vypisuje tendr na nákup 1 250 aut v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun. Poté zřejmě vyhlásí výběrové řízení na dalších 1 250 vozů. Zástupci nového vedení Tatry v současnosti s indickou stranou jednají. „Pokud se nám podaří některou z těchto zakázek získat, postaví to firmu zpátky na nohy,“ řekl HN nový zástupce generálního ředitele Tatry Petr Rusek. 
   
Jméno podniku se přitom v Indii objevilo v kauze údajného podplácení

Velitel tamní armády V. K. Singh obvinil indického lobbistu Tédžindera Singha, že mu nabídl úplatek za nákup tatrovek. Asi před rokem nařídil indický ministr obrany A. K. Antoni toto podezření prošetřit.

Lobbista podle indických médií obvinění popírá a proti spojení s možnou korupcí se loni ohradilo i vedení Tatry. „Změna majitele může Tatře otevřít dveře k obnovené spolupráci,“ řekl HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Ministr byl v polovině března v Indii s delegací podnikatelů, včetně Ruska z Tatry.

V současnosti Tatra vyváží asi 80 procent své produkce nákladních vozů, exportuje především do Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu, Indie, Maďarska, Slovenska a podařilo se jí získat i nové trhy, například v Austrálii. Vozy Tatra mimo jiné testují armády USA a Velké Británie.

Tatrovky se v současné době využívají jak v armádě (nejen české), tak těžebním průmyslu, stavebnictví, lesnictví nebo třeba komunálních službách a jako hasičské automobily.

Dnes už legendární kopřivnická automobilka Tatra má více než 160letou historii. Za jejím vznikem stál Ignác Šustala, který se nejprve zaměřil na výrobu bryček a kočárů. První automobil nazvaný Präsident opustil továrnu v březnu 1897, o rok později začala produkce nákladních vozů. Právě těmi je Tatra známá i ve 21. století. Tatrovka je dodnes významným zaměstnavatelem v kraji s více než 1 100 zaměstnanci.

Zadluženou Tatru koupila účelově založená firma

Automobilka Tatra byla v polovině března prodána za 176 milionů korun. Vydražila ji za méně než 30 minut účelově založená firma Truck Development, která se účastnila dražby jako jediná. Peníze jí poskytla investiční skupina J&T.

Hodnota Tatry byla stanovena na 1,7 miliardy korun, závazky pak na 1,5 miliardy. Slavného výrobce nákladních automobilů poslala do dražby společnost Composite Com, které společnost dluží zhruba 650 milionů korun.

Vydáno pod