IKEA opět nabízí masové kuličky – nyní už bez koniny

Praha – IKEA začíná znovu nabízet masové kuličky. Z pultů je stáhla před měsícem – testy ukázaly, že v nich kromě vepřového a hovězího bylo i koňské maso. Firma už zpřísnila kontroly a omezila taky počet dodavatelů. Ve studiu ČT24 mluvil o aféře s falšovaným masem Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Státní veterinární správa nalezla v únoru na obalu neuvedené koňské maso v několika výrobcích různých firem, mimo jiné i v masových kuličkách určených pro řetězec IKEA. Řetězec proto omezil počet dodavatelů masa a zavedl analýzy DNA masa i konečných výrobků.

„Iniciovali jsme stovky testů masových kuliček v nezávislých akreditovaných laboratořích v Německu, Švédsku i tuzemsku. Výsledky ukázaly přítomnost koňské DNA v některých výrobcích dvou šarží kuliček prodávaných v ČR. Obsah koňské DNA byl do deseti procent,“ uvedl mluvčí IKEA Tomáš Kubík.

Do mrazáků oddělení švédských specialit se kuličky zatím nevrátily. Firma je pro velký zájem nestíhá kvůli přísnějším kontrolám vyrábět. „Například jsme snížili počet subdodavatelů na polovinu, a to maso pochází z Německa,“ dodal Kubík.

Aféra s koňským masem zasáhla několik evropských zemí

Aféra s koňským masem vydávaným většinou za hovězí se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Postupně se výrobky s obsahem koniny objevily v mnoha zemích Evropy včetně českého trhu. IKEA měla kromě kuliček problémy i s dalšími produkty. V některých evropských zemích zastavila kvůli obsahu koňského masa prodej párků. Ve 23 zemích kromě ČR také v březnu stáhla z prodeje mandlový dort. Čínské úřady v něm objevily při kontrole koliformní bakterie, které bývají přítomny ve fekáliích.

"Zdá se, že už by mohl být klid (…) Mimořádná kontrolní akce na koňskou DNA byla skončena," řekl ve studiu ČT24 Josef Duben. Rovněž podotkl, že pokuta za falšování může dosáhnout až několika milionů korun.

Navíc podvody s tajně přidávaným masem neznámého původu pokračují. Ve Francii, Nizozemsku a Kypru kontroloři odhalili strojně oddělené maso z ovcí, které bylo původem z Velké Británie. Právě tato země patří k rizikovým na nález BSE, tedy nemoci šílených krav.