Chaos nad chaos: Senát schválil poslanci odmítnutou úlevu pro solárníky

Praha – Novela zákona o odpadech dělá vrásky sněmovně. Její chybou se totiž dostal do Senátu návrh společně s pozměňovacím návrhem obsahujícím spornou úlevu pro provozovatele solárních elektráren. Tento pozměňovací návrh odkládal povinnost uzavřít smlouvu na likvidaci elektroodpadu do konce roku a poslanci jej neschválili. Senátoři jej teď ovšem přijali. Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se nyní snaží situaci zachránit – už si vyžádala expertní posudky. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že by nyní měl prezident Miloš Zeman normu vetovat. Poslanci poté toto odmítnutí potvrdí a následně přijmou normu ve správném znění.

Novela má v první řadě umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov. Poslanci přijali návrh, podle něhož mají solárníci uzavřít smlouvu do konce června.

Senát prý na chybu upozornil

Do textu se ale nyní v rozporu s vůlí poslanců dostala kritizovaná úprava poslance ODS Františka Sivery (ODS), která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. „Ten návrh Poslanecká sněmovna nepřijala. Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat,“ uvedla Němcová.

Miroslava Němcová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„My jsme na to upozornili, ale nemůžeme postupovat ze zákona jinak, než tak, že musíme projednávat tisk, který je podepsaný předsedkyní Poslanecké sněmovny,“ řekl předseda Senátu s tím, že horní komora dolní komoru na problém upozornila. Němcová podle něj při jejich dnešním ranním rozhovoru uznala, že chybu způsobila pouze sněmovna.

Podle Němcové na tom svůj díl viny má ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. „Ministerstvo nemá vliv na podobu schválené novely, kterou sněmovna postoupila Senátu. To je věcí legislativy sněmovny,“ konstatoval ovšem mluvčí ministerstva pro životní prostředí Matyáš Vitík.

„Jsem hluboce přesvědčena o tom, že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem,“ uvedla šéfka dolní komory poté, co sněmovnu o přijetí nějakého postupu požádal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Problém bude řešit organizační výbor

Stanoviska ústavních expertů, jak ve věci dále postupovat, by měla být podle Němcové k dispozici ve středu. Sněmovní organizační výbor by pak měl určit další postup.

Povinnost uzavřít do daného data smlouvu se přitom podle serveru Týden.cz vztahuje i na většinu drobných solárních zdrojů umístěných například na střechách rodinných domů. Solární panely byly totiž novelou zákona o odpadech zařazeny do skupiny spotřebitelská zařízení. Tím, že solární panely nově požívají statut elektrozařízení, musí být odpad z nich likvidován v souladu s pravidly pro nakládání s elektroodpadem.

Porušení nových povinností podle zákona o odpadech bude znamenat správní delikt se všemi důsledky z toho plynoucími. Jedním z nich může být pokuta uložená Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP), jejíž výše může dosahovat až drakonických 50 milionů korun, dodává Týden.