Polskem hýbe další skandál: Uhynulá zvířata v masných výrobcích

Varšava – Polsko čelí dalšímu skandálu s kvalitou potravin. Tentokrát se týká masokombinátů podezřelých z toho, že do svých výrobků přidávaly maso z uhynulých a nemocných zvířat. Do nezákonného obchodu mohlo být podle vyšetřovatelů zapojeno až šestnáct firem. Kvalitu polských potravin se i přesto snaží obhajovat politici na svých státních návštěvách. Polský premiér Donald Tusk při návštěvě Slovenska například zdůraznil, že nezaostává za evropským průměrem. Ohradil se také vůči kritice, které v souvislosti s různými aférami čelí tamní potravináři, mimo jiné také v Česku.

Na jatkách nedaleko Varšavy objevila policie mrtvá zvířata. Majitel je podle policie vykupoval, přidával do masných surovin a dál pouštěl do oběhu. Vyšetřovatelé tvrdí, že případ mohl být jen vrcholkem ledovce. „Podle našich nejnovějších informací jde o nejméně 16 firem, kterých se aféra mohla týkat. Jejich majitele vyslýcháme,“ upřesnil mluvčí lodžské prokuratury Krzystof Kopania.

Na další podobný skandál upozornili novináři z polské televize TVN, kteří odhalili praktiky masokombinátu Viola. Zde se prošlé a zkažené maso umývalo a upravovalo předtím, než putovalo na polský i zahraniční trh. „Tohle maso je nafouknuté a zkažené. Oni ho otřou nebo omyjí nějakým čistícím prostředkem,“ bylo řečeno na skrytou kameru. K tomuto výnosnému obchodu donutil zpracovatele masa zejména tlak na ceny. Vývoz masných produktů totiž jen v loňském roce klesl o třicet procent.

  • Maso zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: INGO WAGNER, zdroj: Isifa/EPA

Poláci sází na cenu, kvalita tak může pokulhávat

Poláci patří k největším exportérům hovězího i dalšího masa v Evropě. Ve své strategii se spoléhají především na rychlost a cenu. Jenže zákazníci se čím dál víc ptají na kvalitu. „Naši zahraniční zákazníci se víc ptají na suroviny, které v našem závodě zpracováváme,“ uvedl vedoucí hygienické kontroly Malgorzata Zawartka.

Pověst polských potravin utrpěla například kvůli aféře s technickou solí, již firmy v Polsku označovaly za jedlou a prodávaly výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Letos se na českém i slovenském trhu zase objevily polské oplatky, které mohou obsahovat jed na potkany. Polské potraviny jsou oblíbené zejména kvůli nízké ceně.

Vývoz masa klesl v posledních měsících až o třetinu také kvůli aféře s koninou. Šéf federace polských výrobců potravin se domnívá, že zmíněné aféry jsou nafouknuté. Úřady je podle něj vyšetřují a viníky potrestají. Polští potravináři tvrdí, že na Slovensku a v Česku čelí diskreditační kampani, která je má vytlačit z těchto trhů. „Jak ukazuje nedávná koňská aféra prakticky žádný stát v Evropské unii si nemůže být stoprocentně jistý, že na jeho území nejsou některé potraviny zfalšované,“ uvedl předseda polské Federace výrobců potravin Andrzej Gantner.

A přitakává mu i samotný polský prezident. „Polsko má mimořádný zájem na tom, aby vysokou kvalitu polských potravin nikdo neznevažoval. Zájmem Polska je, aby polské potraviny měly nejlepší pověst, a to jak v Polsku, tak i na Slovensku,“ zdůraznil Tusk po schůzce členů slovenské a polské vlády v podtatranském Popradu.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)