Brusel kritizuje kontrolu ROP Severozápad, Kalousek odpovědnost odmítá

Brusel/Praha – Evropská komise kritizovala způsob, jakým se v Česku kontroluje rozdělování dotací. Podle mluvčí EK Schirin Wheelerové tak nese odpovědnost za problémy, které se zatím nejvýrazněji projevily v Regionálním operačním programu Severozápad, i auditní orgán, což je ministerstvo financí. Komise tak potvrdila názor hejtmanů Ústeckého a Karlovarského kraje, kteří se domnívají, že za problémy ROP může i stát. Podle ministerstva financí tomu tak není, protože až do konce loňského roku kontrolu prováděly samy kraje.

ROP Severozápad je od loňského roku zastaven, k opětovnému proplácení dotací je třeba zaplatit plošnou korekci zhruba 2,5 miliardy. Kraje by chtěly, aby se na ní podílel i stát.

Na bruselskou kritiku kontroly rozdělování eurodotací poukázal Český rozhlas Radiožurnál. Odkázal na audit, který v ROP Severozápad provedla Evropská komise. „V řízení projektů i v kontrolní fázi jsou nedostatky, které ohrožují využití prostředků z fondů,“ shrnul mluvčí českého zastoupení v EK Martin Stašek. Mluvčí celé Evropské komise Schirin Wheelerová potom Českému rozhlasu řekla, že je systém kontrol rozdělování dotací klíčový, v Česku však obecně nefunguje.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný:

„Budeme určitě požadovat, aby se k tomu ministerstvo přihlásilo a přispělo na úhradu korekce.“

Ministerstvo odpovědnost za „podvody a manipulace“ odmítá

Ministr financí Miroslav Kalousek ráno řekl České televizi, že kontrola mohla selhat, ale trval na tom, že „odpovědnost za podvody a manipulace nese ten, kdo je způsobil“. Potom však ministerstvo upozornilo, že až do loňského roku odpovídalo za metodiku kontrol, nikoli za jejich výkon – ten byl na řídícím orgánu, tj. úřadech regionálních operačních programů, resp. jejich ředitelích, které jmenovali hejtmani. „Evropská komise tento systém odsouhlasila,“ poukázal ministr s tím, že později Brusel tlačil na změnu, po které začalo audit skutečně vykonávat samo ministerstvo – ale až od tohoto roku.

  • Odpovědnost za předchozí dění v regionálních operačních programech tak ministerstvo financí odmítá. „Za lumpárny, které hejtmani udělali do konce roku 2012 a které jim kryli jimi jmenovaní auditoři, odpovědnost odmítám nést a neponesu,“ zdůraznil Kalousek.
  • Hejtmani však ministerské tvrzení odmítli. „Hejtman žádné auditory nejmenoval a nejmenuje. To je potřeba zdůraznit. Naprosto odmítám jeho slova,“ prohlásil karlovarský hejtman Josef Novotný.
Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Kdo zaplatí korekci, komisi nezajímá

Regionální operační program Severozápad od loňského června neproplácí evropské dotace. Příjemci marně čekají na miliardy, před obnovením toku peněz však musí Regionální rada Severozápad vrátit do programu 2,5 miliardy korun. Peníze jí musí někdo poskytnout, podle ministerstva financí to mají být Ústecký a Karlovarský kraj, do kterých dotace z ROP Severozápad plynou. Ústečtí zastupitelé však odmítli zaplatit svůj podíl a chtějí, aby se na korekci podílel stát, který podle nich také nese část odpovědnosti za špatné rozdělování dotací v minulosti. Ačkoli něco takového ministerstvo odmítá a Miroslav Kalousek uvedl, že kraje doplatily na „machinace“ svých vedení „a jejich kmotrů“, jeho úřad teď kritizovala také Evropská komise.

Evropská komise sice podpořila argumenty vedení Ústeckého kraje, který chce, aby se stát podílel na plošné dotaci za pochybení v ROP Severozápad, způsob, jak bude korekce zaplacena, však ponechala bez komentáře. Nepožaduje, aby stát krajům přispěl, komise zdůraznila, že jí je zcela jedno, odkud peníze přijdou. „Je na každé zemi, jak to udělá,“ uvedla mluvčí Wheelerová.

Miroslav Kalousek, Josef Novotný a Oldřich Bubeníček o kontrole evropských dotací (zdroj: ČT24)

Potíže mají i další operační programy

Ministerstvo minulý týden oznámilo, že pozastavilo certifikaci evropských dotací také u regionálních programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod a ROP Moravskoslezsko a také u Operačního programu Podnikání a inovace a Integrovaného operačního programu. Audit ministerstva u těchto programů zjistil při čerpání více chyb, než dovolují pravidla EU, a hrozí jim i zastavení proplácení dotací.

Zhruba 90 procent pochybení se podle mluvčího ministerstva týká zadávání veřejných zakázek. Ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že jde o důsledek toho, že ministerstvo začalo svými silami vykonávat kontrolu proplácení dotací.