Sazka míří na mezinárodní scénu, lákají ji tučné jackpoty

Praha - Společnost Sazka má zájem připojit se k některé z evropských nadnárodních loterií s vysokými jackpoty. Píše to deník E15. Vytvoří kvůli tomu zřejmě novou číselnou hru. Jednou z hlavních idejí projektu je podle ředitele největší české loterijní společnosti Roberta Chvátala sdílení jackpotů, které by tak podle Sazky mohly být vyšší.

Například jackpot Sportky, kterou Sazka provozuje, dosáhl v únoru poprvé v historii výše 300 milionů korun. Naproti tomu rekordní jackpot v evropské loterii EuroMillions, který padl loni v srpnu, činil v přepočtu asi 4,8 miliardy korun.    

Podle E15 je to jeden z kroků, kterými chce Sazka vylepšit svůj hlavní byznys, spočívající právě v číselných loteriích. "Jednou z idejí je mezinárodní loterie, v níž by se jackpot sdílel s dalšími loteriemi. Mohli bychom pak generovat jackpoty, o kterých se dosud lidem určitě ani
nezdálo," sdělil deníku Chvátal.
   
Kdy se Sazce podaří zapojit do některé mezinárodní loterie, ale zatím Chvátal neví. „Trvat to bude minimálně rok,“ míní. Sazka plánuje začít nejdřív ve střední Evropě a později se možná rozšířit dál, dodává E15.

Sportka je nejstarší loterií v Česku - letos oslaví šestapadesát let. Od dob jejího vzniku se změnila cena tiketu i možná výhra ve hře. Vyhrává ale stále ten, kdo uhodne šest čísel ze 49. Nejvíc se sází šťastná sedmička, trojka a devatenáctka. Nejčastěji ale padá šestka, naopak nejmenší šance je, že padne pětačtyřicítka.

Na televizní obrazovce se losování objevuje od roku 1973. Ohroženo bylo nejvíc v červnu roku 2011, kdy firma neměla peníze na výplatu výher a ministerstvo financí jí hrozilo odebráním licence. Sportce mezitím také přibyla konkurence v podobě loterií Loto společnosti Fortuna a Tipšestska od Tipsportu.

Vydáno pod