Zemanova známka bude k dostání od 24. dubna

Praha - Poštovní známku s portrétem prezidenta Miloše Zemana bude možné na všech poštách koupit od 24. dubna. Podle mluvčího pošty pošta známku vydá zhruba o měsíc dřív, než původně předpokládala. "Proti minulosti jsme dostali oficiální portrét pana prezidenta s velkým předstihem a excelentní práci odvedl rytec Miloš Ondráček," uvedl mluvčí pošty Ivo Mravinac. Česká republika je jednou z mála zemí, kde vycházejí poštovní známky s žijícími prezidenty. Pošta je vydává od roku 1920, kdy vyšla první s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka.

Známka s prezidentem bude písmenová, nebude tedy obsahovat konkrétní cenu, ale písmeno A, které znamená určení pro vnitrostátní poštovní styk. Nebude samolepící. Pošta pro její výrobu využila rotační ocelotisk kombinovaný s hlubotiskem, což je nejkvalitnější, ale zároveň nejnáročnější technika. Známka je tak zabezpečená proti případnému padělání. Startovací náklad je deset milionů kusů. 

Známka by měla být vytištěna příští týden. Pak už zbývá jen čas na distribuci – 24. dubna ji lidé musejí mít k dispozici na všech 3 300 pobočkách. Po vyčerpání prvního nákladu je pošta připravená známku dle potřeby dotisknout. 

Pravděpodobně v květnu pak vyjde pamětní list se Zemanovou známkou k první přímé volbě prezidenta. Podobně pošta vydala pamětní obálku se známkou s portrétem prezidenta Václava Havla k pátému výročí vzniku České republiky a poté pamětní aršík k jeho narozeninám. Za éry Václava Klause žádnou filatelistickou zvláštnost související s jeho osobou nevydala. 

Známek s předchozím prezidentem Václavem Klausem pošta vydala 94 milionů, s Václavem Havlem pak 260 milionů. Při odchodu prezidentů z funkce pošta neprodané známky stahuje, dál ale platí.

Vydáno pod