Nečas: Švarcystém byl „superdémonizován“, hraje přitom okrajovou roli

Praha - Celkem 35 tisíc kontrol, které provedlo ministerstvo práce a sociálních věcí u podnikatelských subjektů, odhalilo jen 5 tisíc lidí, kteří pracují načerno. „Ten jev byl do značné míry démonizován,“ myslí si premiér Petr Nečas (ODS). Takzvaný švarcsystém je pak podle něj „superdémonizován“, protože hraje v české ekonomice pouze okrajovou roli. Odhaleno bylo pouhých 500 případů. Investovat do potírání švarcsystému proto podle něj nemá význam. Zato se zefektivní kontroly.

„Kontrolní činnost byla velmi intenzivní“, konstatoval Nečas. Analýza výsledků podle premiéra přinesla pozitivní zjištění, že rozsah práce načerno je v tuzemsku výrazně menší, než se myslelo. „Švarcsystém je pak v podstatě naprosto nezajímavý a na tuzemském trhu práce hraje okrajovou úlohu,“ prohlásil premiér na společném brífinku s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09). 

Nečas tvrdí, že z výsledků kontrol vyplynulo, že je tento systém využíván ojediněle. Kontroly budou proto do budoucna zefektivněny, aby byly zaměřeny tam, kde jsou skutečně třeba. Nečas jmenoval bezpečnost práce nebo ochranu pracovníků - těmto oblastem by měla být dána přednost před „naháněním podnikatelských subjektů“.

Řemeslník
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Z mého pohledu je potřeba oddělit švarcsystém a oddělit to, kdo skutečně má zájem pohybovat se v té šedé zóně a kdo naopak má zájem vykonávat svou práci tak, jak nejlépe umí,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí. 

Müllerová připomněla, že již bylo v novele zákona o zaměstnanosti upraveno, že musí mít pracovník na pracovišti smlouvu. „Naši inspektoři jsou schopni dohledat to, že jsou tito lidé pojištěni a že legálně pracují,“ konstatovala ministryně.

Novela zákona o zaměstnanosti, která začala platit v lednu 2012, přidělala podnikatelům vrásky na čele. Švarcsystém, tedy výkon závislé práce fyzické osoby mimo pracovněprávní vztah, se začal řadit mezi druhy nelegální práce. Ruku v ruce s tím vláda připravila přísnější pravidla pro zaměstnavatele a inspektoráty práce začaly dělat kontroly ve velkém.

Firmy se ovšem velmi rychle adaptovaly a švarcsystém je těžké prokázat. Zaměstnavatelé upravili smlouvy a přeorganizovali práci tak, aby vyhověli novým podmínkám. Navíc platí, že čím kvalifikovanější práce je, tím se „zaměstnanec převlečený za podnikatele“ odhalí hůř.

Brífink premiéra a ministryně práce a sociálních věcí k sKartám (zdroj: ČT24)