Nečas: Živnostníků si vážím a nechci je zatěžovat administrativou

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) na setkání s živnostníky a drobnými podnikateli zdůraznil, že na rozdíl od stínového ministra financí nepovažuje tyto lidi ani za parazity, ani za sprosté podezřelé. „Naopak si zaslouží respekt a úctu za to, že živí sami sebe a svou rodinu bez toho, aby natahovali ruku ke státu,“ zdůraznil Nečas. Konkrétně by chtěl živnostníkům zjednodušit život hlavně tím, že omezí byrokratickou zátěž podnikatelů.

„Mají nezastupitelné místo na českém trhu práce,“ připomněl Nečas, že drobní podnikatelé vytváří nezanedbatelné množství pracovních míst. Jako s významnými zástupci českého hospodářství se proto chce se zástupci živnostníků, ale třeba i řemeslných cechů, pravidelně scházet a získávat od nich podněty na zlepšení podnikatelského prostředí nebo na snížení administrativní zátěže podnikatelů. Ulehčení legislativy by se mělo podle něj týkat například legislativy v oblasti životního prostředí, živnostenského zákona nebo zákona o účetnictví.

Premiér slíbil odborářům

  • Odstranit byrokratické zátěže
  • Prosadit odpisy na investice během jednoho roku
  • Moratorium na daňové sazby
  • Nový program zelená úsporám

Hlas živnostníků přitom podle Nečase není v současnosti při jednání tripartity dostatečně zastoupen a je spíše zastíněn zájmy nejen odborářů, ale i zástupců velkých firem v čele se Svazem průmyslu a dopravy. Premiér proto v případě, že zástupci těchto významných zájmových skupin nepřipustí větší vliv drobných podnikatelů na jednání tripartity, nevylučuje souběžná samostatná setkání s malými podnikateli a živnostníky.

Petr Nečas:

„Považuji za důležité, aby se v ČR rozvíjelo podnikatelské prostředí tak, aby tam měli své místo živnostníci a malí podnikatelé.“

Mezi zástupci menších podniků v různých oborech podnikání přitom podle jejich zástupců panuje téměř naprostá shoda ve většině otázek, které s premiérem projednávali. „Pan premiér zjistil, že český živnostenský stav je v podstatě jednotný,“ řekl po jednání předseda strany živnostníků Rostislav Semňuk.

„Můžu říct, že jednání bylo konstruktivní a dostali jsme se na celou řadu věcí, ve kterých máme stejný názor, záleží teď na tom, za jak dlouho se nám to podaří uvést v praxi, takže já doufám, že to bude co nejdříve,“ přidal se k pozitivnímu hodnocení setkání i místopředseda Cechu podlahářů ČR Michal Němeček.

O přízeň živnostníků stojí i ČSSD

O přízeň jednoho milionu tuzemských živnostníků, tedy zhruba každého osmého českého voliče, vypukl mezi politickými stranami v poslední době boj. Jejich hlasy nechce ztratit ani opoziční ČSSD, jejíž představitelé se dnes opět omluvili za výroky Jana Mládka o parazitech.

A navrch slíbila obdobná jednání, jaká dnes se zástupci živnostníků vedl premiér, třeba na bázi krajů. „Pan Sobotka jednal se zástupci živnostníků, já to plánuji také jak v rámci Asociace krajů, tak jako místopředseda sociální demokracie,“ uvedl místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Ještě v roce 2010 dalo hlas ODS ve volbách 37 procent podnikatelů a živnostníků, zatímco třeba opoziční ČSSD získala jen devět procent. Jenže podle průzkumů CVVM by v posledních měsících volilo ODS už jen něco přes 19 procent drobných podnikatelů, tedy zhruba stejná část živnostníků jako opoziční ČSSD.