Zeman podpořil Vitáskovou v boji proti solárům; ta čelí obvinění

Praha/Olomouc – Prezident Miloš Zeman vyjádřil podporu předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové, která usiluje o výrazné snížení dotací na solární energetiku. Hrad to oznámil po setkání prezidenta s Vitáskovou, které se uskutečnilo na její vlastní žádost. Samotnou předsedkyni úřadu nicméně protikorupční policie obvinila z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby v případu údajně podvodného získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010. Vitásková se proti obvinění ohradila – považuje je za účelové.

„V průběhu jednání vyjádřil prezident republiky plnou podporu úsilí předsedkyně ERÚ o výrazné snížení dotací na solární energetiku, které neúměrně zatěžují jak domácnosti, tak průmyslové podniky,“ informovala Zemanova mluvčí Hana Burianová.

ERÚ již v únoru vyjádřil na základě vnitřního auditu podezření, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Při auditu prý vyšlo najevo, že výkupní ceny energie ze solárních elektráren byly v letech 2005 až 2011 stanovovány netransparentně. Škody podle ERÚ mohou činit až několik desítek miliard korun.

Předsedkyně ERÚ podle žalobce napomáhala své podřízené

Údajný podvod, při němž měla Vitásková podle žalobce dopomoci k trestnému činu podřízené ředitelce odboru licencí, měl způsobit škodu ve výši dvou miliard korun. V případu je nyní obviněno deset lidí, z toho čtyři pracovníci ERÚ (jedním z nich je právě Vitásková).

Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011.

Rozhovor s Jiřím Chvojkou a Martinem Sedlákem (zdroj: ČT24)

Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by totiž každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny.

„Dvě osoby se 31. prosince 2010 přičinily o udělení licencí dvěma fotovoltaickým elektrárnám, přestože pro to nebyly dány předpoklady a zákonné podmínky. Další dvě, mezi nimiž je i předsedkyně úřadu, úmyslně zmařily obnovu řízení, která měla vést k odejmutí těchto licencí a odstranění toho škodlivého následku,“ uvedl státní zástupce Vrchního státního zastupitelství Radek Mezlík.

Reakce Aleny Vitáskové:

„Celé obvinění v plném rozsahu odmítám a považuji jej za absurdní účelový materiál, který má vést k destabilizaci Energetického regulačního úřadu a dehonestaci mé osoby. Právní zástupci připravují stížnost na postup policejního orgánu.“

„Obviněná Vitásková napomohla ke spáchání tohoto trestného činu tím, že věděla o předchozích osobních a obchodních kontaktech této ředitelky odboru licencí s osobou jednající za obě elektrárny u úřadu. Tyto skutečnosti nasvědčující o její možné podjatosti, kterou zamlčela před jejím přímým nadřízeným. Ten ji mohl vyloučit z rozhodování,“ doplnil žalobce. Rozšíření počtu obviněných zatím neplánuje.

Jablkem sváru je i solární daň

Sporům se nevyhnul ani sám Energetický regulační úřad. Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost na něj podaly správní žalobu a trestní oznámení. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani.