K žalobě proti poplatkům za hypoteční účty se připojilo na 100 tisíc lidí

Praha - Už téměř 100 tisíc lidí se připojilo k hromadné žalobě, která má od bank získat zpět peníze placené za vedení hypotečních účtů. Poslední termín, kdy je možné připojit se k žalobě, je dnešní půlnoc. Jak informovala Česká televize, boj proti bankovním poplatkům podporují i někteří ministři. Plán počítá s tím, že by lidem za takovéto soudní spory byly odpuštěny soudní výlohy.

Poslední hodiny se odpočítávají do chvíle, kdy mají lidé možnost vyplnit plnou moc a připojit se k žalobě proti bankám za vrácení poplatků. Zpět mohou lidé získat až 28 000 korun, záleží na délce hypotéky a výši poplatku. Banky teď dostanou od právníků dopis s nabídkou dohodnout se.

„Poslední zveřejněné číslo bylo 70 tisíc, ale ten nápad je velký a blížíme se ke 100 tisícům,“ potvrdil Petr Němec, právník zastupující klienty bank.

Klienti bank musí ve sporu zaplatit soudní výlohy. Do částky 10 000 korun je poplatek 400, u částky do 20 000 pak 800 korun. Stát chce ale lidem v těchto sporech také pomoci a poplatky odpustit. Ministři už řeší, kolik by to státní kasu stálo. „Děláme sondu na soudech, kolik takových žádostí bude a kolik by to mělo stát,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Opozice je také pro, aby vláda zasáhla. Koaliční TOP 09 to vidí jako populismus a zasáhnout podle ní má centrální banka. „Vláda není ani regulátor ani soud a neměla by se do toho plést,“ řekl Miroslav Kalousek.

Nemovitost
Zdroj: ISIFA

Při pořízení bytu na hypotéku musí klient kromě pravidelných splátek úvěru platit bance i poplatky za vedení účtu. Ty se pohybují kolem 200 korun měsíčně. Při dvacetiletém splácení hypotéky je to 48 tisíc.

Banky nechtějí iniciativu za vrácení poplatků komentovat. Oponují, že peníze lidem účtují v souladu se zákonem. Některé finanční ústavy už ale u nových hypoték poplatky neúčtují.  A statistiky ukazují i to, že i když za celý bankovní sektor vykazují banky rekordní zisky, příjmy z poplatků klesají.

Do roku 2011 zisky bank z poplatků a provizí rostly. Loni po dlouhých letech klesly a banky na nich vybraly proti roku 2011 o téměř dvě miliardy méně. Může za to prý konkurence a to, že se klienti nebojí ozvat.

„Postavení bank, že si mohly dovolit cokoliv a klienti jim to sežrali, už se nebude opakovat,“ řekl Patrik Nacher, pořadatel ankety o nejabsurdnější poplatek.

Pokud se banky s právníky nedohodnou, čeká soudy příliv práce. První žaloby by na mě mohly doputovat už během jednoho měsíce.

Vrcholí boj proti placení za vedení hypotečních účtů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod