ODS chce ulevit důchodcům i firmám a spravit si tak reputaci

Praha - Jde o vůbec první plán na snížení daní od sněmovních voleb. ODS teď chce po dvou letech zvyšování daní snížit odvody pracujícím důchodcům. Ulevit chce i firmám, které budou pro své podnikání nakupovat třeba nová auta, stroje nebo počítače. Výsledkem je ale nový koaliční spor, protože TOP 09 znovuzavedení slevy pro pracující penzisty odmítá. Naopak u levice má návrh občanských demokratů podporu.

Nápad škrtnout daňovou slevu rozezlil před třemi měsíci přes sto tisíc pracujících důchodců. Využili proto chybu v zákoně a před koncem roku na den přerušovali důchod, aby jim nevzrostly daně. ODS si ale teď chce pracující důchodce udobřit a víc než dvoutisícovou daňovou slevu jim zase vrátit.

„Zdá se nám jako ODS, že to nebyl šťastný argument. My jsme na něj tehdy přistoupili v rámci vyjednávání celého toho balíčku,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Ministr financí ale považuje návrh ODS za předvolební tah. „Já odmítám létat od zdi ke zdi jenom proto, že ODS je nervózní ze svých preferencí,“ zlobil se Miroslav Kalousek (TOP 09).

Petr Nečas, Karolína Peake a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24/ISIFA/LN/ČT24

U levice má návrh podporu

Naopak levicová opozice hodlá ODS ve znovuzavedení slev na dani pro pracující důchodce podpořit. „Pokud se pravicová vláda rozhodne zrušit ono poškození pracujících důchodců, tak to sociální demokracie, předpokládám, podpoří,“ potvrdil Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

Dlouho na sebe nenechá čekat ani zrychlení odpisů pro firmy

Podporu by mohla ODS u opozice najít i pro svůj další daňový plán - radikálně zrychlit odpisy. „To znamená během jednoho roku umožnit v těch prvních třech odpisových třídách provést jednorázový odpis investice,“ prohlásil premiér Petr Nečas.

Demokrati navrhují rychlejší odpisy pro firmy, které se chystají nakoupit nové stroje. Díky tomu by mohly firmám, které hodně investují, citelně klesnout daně. Kromě výrobních strojů by měli mít podnikatelé podle ODS možnost za jediný rok odepsat i další věci. Třeba osobní a nákladní auta, traktory nebo počítače. Nyní automobil a většinu menších strojů odepisují firmy za pět let. Počítače pak za tři roky.

Nižší daně pro pracující penzisty a rychlejší odpisy pro firmy by měly podle představ ODS platit od začátku příštího roku.

Pětina všech pohledávek je nesplacených
Zdroj: ČT24

Své daňové plány postupně zveřejňují i další strany

  • ČSSD plánuje zvýšit daně z příjmů nad sto tisíc měsíčně 38 procenty. Zároveň plánuje zvýšit odvody živnostníkům a také firmám. Ty by měly platit daň z příjmu místo 19 rovnou 21 procent. Velké banky či jiné velké firmy dokonce 30 procent.
  • O ještě vyšším zdanění pro bohaté a firmy uvažuje KSČM. Z příjmů nad 83 tisíc měsíčně by chtěla zavést daň z hrubé mzdy 40 procent. Vyšší daně by pak měli platit i všichni lidé s nadprůměrnými příjmy. Naopak občanům s podprůměrnými příjmy by se daně mírně snížily.
  • TOP 09, Věci veřejné a strana LIDEM zatím své daňové plány nezveřejnily. Shodují se ale v tom, že nechtějí do budoucna daně zvyšovat.
ODS chystá snížení daní (zdroj: ČT24)