Do Barmy míří investoři, láká je rozvíjející se telekomunikační trh

Rangún - Barma představuje jeden z nejchudších států světa. Země doteď spoléhala hlavně na zemědělství a těžbu ropy či zemního plynu. V současné době ale do Barmy míří i stále víc zahraničních investorů, kteří vidí potenciál třeba na telekomunikačním trhu - ten je v rozvojové zemi ještě v plenkách.

V Barmě žije zhruba 60 milionů lidí. Mobilní telefon má přitom podle údajů Asijské rozvojové banky sotva 5,5 milionu z nich. Pevnou linkou se tu pak pyšní pouhé procento domácností. Nyní by se ale mohl počet uživatelů mobilů znovu zvýšit.

Barmské ministerstvo informatiky chce totiž do roku 2014 pustit do oběhu další 4 miliony SIM karet. „Díky tomu si budou moct SIM kartu dovolit lidé z různých sociálních vrstev. A půjde-li cena dolů, budou mobilní telefony dostupné dokonce i pro studenty,“ konstatovala  prodavačka mobilních telefonů.

Barmánci skupují mobily (zdroj: ČT24)

Za SIM kartu dají obyvatelé Barmy kolem 200 dolarů

Zatímco na začátku se ceny SIM karet pohybovaly v přepočtu kolem 1 600 až 3 200 dolarů, od roku 2011 jejich ceny klesají. Dají se tak pořídit už od necelých dvou set dolarů. Během letošního roku by měla cena spadnout dokonce na pouhou desetinu. „Na barmském trhu se SIM kartami byla na začátku velká mezera. Teď si je kupuje mnoho lidí, ale později se jejich kupní síla bude postupně snižovat,“ poznamenal prodejce mobilních telefonů Luo Fan.

Z hladu po SIM kartách a mobilních telefonech těží nejen prodejci, ale i telekomunikační orgány. Úřady teď dokonce připravují projekt, díky kterému by měl mít během následujících 10 let mobilní telefon už každý obyvatel Barmy.