ČT: Povinné energetické štítky? V budoucnu mohou být výjimky

Praha - Od ledna platné energetické štítky, neboli průkazy energetické náročnosti, možná nebudou povinné pro všechny. Česká televize zjistila, že ministerstvo průmyslu a obchodu už chystá změnu. Osvědčení, které zavedla evropská směrnice, se zatím týká prodeje a pronájmu domů. V příštích letech se má rozšířit i na byty. Dokument ale stojí několik tisíc a podle mnohých prodávajících i kupujících je zbytečný.

Zastánci průkazu říkají, že pomůže odhalit, co je špatně a kde je možné uspořit. V realitních kancelářích se na něj ale skoro nikdo neptá, přestože zákon říká jasně, že je povinný pro každého, kdo chce prodat dům, ať už to jeho kupce zajímá, nebo ne. „Každý prodávající by měl mít zpracován energetický průkaz při prodeji nemovitosti,“ prohlásil Petr Mazel, makléř RE/MAX.

Právníci doplňují, že když papír nikdo nechce, domy se i tak mohou prodávat. „Ta platnost kupní smlouvy nebo smlouvy nájemní není nesplněním povinnosti o energetickém průkazu ovlivněna,“ podotkl právník Michal Brychta.

Ten, kdo prodává, ale riskuje kontrolu a pokutu. Do konce března ještě platila tolerance - od dubna to může být za sto tisíc. „Jsme si vědomi, že tady existuje určitá skupina obyvatel, která nemá zájem o vypracování tohoto průkazu,“ konstatoval Pavel Gebauer, ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu a obchodu.

I proto ministerstvo chystá změny. Fungovalo by to asi následovně: majitel, jehož dům má třeba velkou spotřebu, jednoduše prohlásí, že energetický průkaz nechce. Bude to, jako kdyby dostal ten nejhorší, ale ušetří tisíce. „Průměrná cena na trhu, která je podle mě optimální pro spotřebitele, je něco kolem šesti a sedmi tisíc,“ řekl ředitel Comfort Space Luděk Lošťák. Podrobnosti ke zvažovaným výjimkám řekne ministerstvo za pár týdnů.

Energetické štítky lidé nechtějí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod