Krádeže údajů z platebních karet jsou v Evropě stále častější

Londýn – V Evropě přibývá nelegálních zařízení, která při nákupu benzinu nebo jízdenek kradou údaje z bankovních karet. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní organizace European ATM Security Team (EAST), o kterém informoval britský zpravodajský server BBC. Nárůst počtu těchto čteček, instalovaných například v automatech na jízdenky, zaznamenalo pět z 23 evropských zemí.

Ve dvou zemích se zvýšil počet případů, kdy se čtečky nacházely v parkovacích hodinách. V dalších šesti zemích byly zase zaznamenány v samoobslužných čerpacích stanicích. Čtecí zařízení, která kradou údaje z bankovních karet, podvodníci stále častěji umísťují také do bankomatů.

Organizace EAST v březnové zprávě neuvedla, kterých států se konkrétně nárůst nelegálních čteček týkal. Informace o podvodech s kartami ale pocházejí například z Francie, Německa, Ruska nebo Velké Británie.

Případy skimmingu, tedy krádeže údajů z bankovních karet pomocí nelegálních čtecích zařízení, na začátku roku zaznamenalo i Slovensko. Podvodníci podle médií nainstalovali tato zařízení do tamních bankomatů. Několik desítek klientů největších slovenských bank v důsledku toho přišlo o peníze.