Deutsche Bank čelí vyšetřování, údajně tajila ztráty

Berlín - Německá centrální banka spustila vyšetřování Deutsche Bank kvůli tvrzením, že během finanční krize zatajil ztráty ve výši až 12 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 242 miliard korun). O zájmu Bundesbanky o hospodaření největšího finančního ústavu v zemi informoval deník The Financial Times (FT). Ovšem Deutsche Bank jakékoli pochybení dlouhodobě popírá. Sama věc považuje za starou a dávno vyřešenou.

Deutsche Bank podle prověřovaných tvrzení v letech 2006 až 2009 špatně ocenila úvěrové deriváty (v tomto případě tzv. leveraged super senior trades). Opomenutí těchto spekulativních obchodů prý bance ve výsledku umožnilo nepřiznat vysoké účetní ztráty, čímž se vyhnula případné finanční pomoci od tamního kabinetu.

Co prozradí zaměstnanci Deutsche Bank?

Vyšetřovatelé Bundesbanky chtějí vyslechnout bývalé zaměstnance banky a další osoby, které o obchodování Deutsche Bank se strukturovanými deriváty mají nějaké informace. Podle agentury Reuters nyní účetnictví banky zevrubně prověřuje jak centrální banka, tak německý bankovní regulátor BaFin.

Německá centrální banka
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Nejnovější zájem Bundesbanky se tak přidal do série vyšetřování údajných pochybení Deutsche Bank. Podobné obvinění vůči ní totiž již dříve samostatně vznesli tři bývalí zaměstnanci banky, kteří se kvůli tomu obrátili na americké regulační úřady v čele s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC).