Když nemám, tak si půjčím: Takové heslo ctí stále víc Čechů

Praha - Už dvě třetiny Čechů si půjčují peníze u úvěrových společností - nejčastěji na náhlé výdaje nebo opravy v domácnosti. Podle průzkumu společnosti Profi Credit si přitom až 27 procent rodičů půjčuje kvůli svým dětem, většinou na vybavení do školy nebo koníčky. Třeba Poláci si ale na rozdíl od Čechů půjčují i několikrát za sebou.

V Česku si půjčuje peníze stále víc lidí. Třeba servírka Veronika Líbalová si potřebovala zařídit byt, a tak jako nejrychlejší variantu zvolila kreditní úvěr. Svého rozhodnutí teď lituje. „Ono to trošku svádí k tomu, že se dostanete do minusu, vyberete ty peníze,“ podotkla Líbalová.

Půjčit si můžete rychle, ale…

Stejně jako ona jsou na tom i dvě třetiny Čechů - půjčky jsou pro ně totiž nejrychlejším řešením, jak přijít k penězům. „Nejčastěji si lidé půjčují na splátku naléhavých výdajů, tedy třeba na opravu spotřebiče nebo auta,“ konstatoval mluvčí Profi Credit Tomáš Plšek.

Druhým nejčastějším důvodem půjček českých rodin jsou děti. Víc než čtvrtina rodičů neváhá podepsat úvěr například kvůli táboru nebo volnočasové aktivitě.

Opakované úvěry
Zdroj: ČT24

Různých půjček nebo úvěrů ale využívají lidé třeba i kvůli svým partnerům, konkrétně tři procenta. Zkušenosti s tím má i paní Alena - kvůli partnerovi si vypůjčila peníze, po rozchodu s ním ale zůstala na splácení sama. „Dostala jsem se do takové částky, že ty splátky byly vlastně celý můj měsíční příjem 22 tisíc,“ řekla žena.

Podle průzkumu si Češi, Slováci nebo Poláci nejčastěji půjčují více než 10 tisíc korun. Zatímco Poláci by si nevypůjčili peníze na alkohol nebo třeba hazard, naši východní sousedé tak asketičtí nejsou. „Nejhorším řešením je to, že si lidé berou půjčku na splácení jiné půjčky,“ konstatoval Plšek. Celkem 63 procent obyvatel Česka si ale zatím vyřídilo půjčku jen jednou. Naopak Poláci nebo Slováci si půjčují i několikrát za sebou.

Stále víc Čechů má nutkání si půjčit peníze (zdroj: ČT24)