Japonsko masivně tlačí ekonomiku, pociťují to až v Polsku

Tokio - Japonská centrální banka se rozhodla razantně podpořit domácí ekonomiku. Jak toho dosáhne? Bude zpětně nakupovat vládní dluhopisy, čímž nasype do ekonomiky potřebné peníze. Svůj dosah mělo včerejší oznámení Bank of Japan i na polský trh. Podle náměstka polského ministra financí Wojciecha Kowalczyka došlo k přílivu asijských peněz na polský dluhopisový trh.

Polsku klesají náklady na obsluhu dluhu

„Po posledním rozhodnutí japonské centrální banky vidíme velmi rozsáhlý příliv asijských investorů na polský dluhopisový trh. Toto rozhodnutí přispělo k poklesu výnosů u polských dluhopisů,“ potvrdil Kowalczyk. Výnos desetiletých dluhopisů polské vlády se dnes snížil na 3,74 procenta - což znamená přiblížení se historickému minimu 3,68 procenta z konce minulého roku.

Japonsko se rozhodlo masivně podpořit ekonomiku

Japonská centrální banka se ve čtvrtek rozhodla výrazně uvolnit měnovou politiku rozšířením nákupu dluhopisů. Banka hodlá během dvou let zdvojnásobit objem vládních dluhopisů a dalších cenných papírů ve svém vlastnictví.

Japonsko se snaží dostat z deflace (růst kupní síly peněz), která zemi sužuje již na 15 let. Hlavním cílem nového guvernéra Bank of Japan je vrátit ekonomice sílu a růst.

„Je to bezprecedentní na mnoha úrovních. Je zde rekordní snaha - ještě nikdy jsme neviděli tak nekonvenční metody, které slouží k vytvoření co možná největší inflace,“ potvrdil serveru Bloomberg Pippa Malmgren, prezident a zakladatel Principalis Asset Management LLP v Londýně.

Na druhou stranu intervence v sobě nese hrozbu inflace a různých bublin. Stejně tak to pravděpodobně nepřispěje vztahu s rozvojovými zeměmi jako Čína, Brazílie či Jižní Korea - hlavním problémem bude pravděpodobně úprava směnných kurzů a příliv kapitálu.

Investor Bill Gross se domnívá, že vyspělé možná nebudou ochotny tolerovat podhodnocení yenu - to totiž automaticky znamená lepší prodejnost japonského zboží na zahraničních trzích. „Nejsem si jistý, že ostatní země G7 budou ochotny takovou věc připustit. Budou to kontrolovat,“ doplnil Gross.

Jak reagují akcie

Japonské akcie dnes prudce vzrostly, stále ještě těžily ze čtvrtečního oznámení tamní centrální banky výrazně uvolnit měnovou politiku. Hlavní index Nikkei 225 během dne přidal více než čtyři procenta a dostal se až na 13 226 bodů, což byla nejvyšší hodnota od srpna 2008. Později ale z této úrovně sestoupil.

Podle analytiků kroky japonské centrální banky přitáhly pozornost domácích i zahraničních investorů. „Mnoho investorů, kteří se o Japonsko dřív ani nezajímali, teď otevřelo oči,“ řekl podle serveru BBC Tecuro Ii ze společnosti Commons Asset Management.