Portugalské škrty jsou podle soudu protiústavní

Lisabon - Jako protiústavní označil portugalský ústavní soud čtyři úsporná opatření, která chtěla tamní vláda prosadit do letošního rozpočtu. Úsilí vlády o snižování schodku by však verdiktem podle agentury Reuters nemělo být ohroženo. Vláda na sobotu svolala mimořádné zasedání kabinetu.

Kvůli zamítnutým opatřením nyní stát nemůže počítat s cca 900 miliony eur (23,2 miliard korun), které chtěl získat úsporami a z příjmů do státního rozpočtu. Celý balík devíti úsporných opatření měl přitom původně přinést zhruba pět miliard eur.  

Třináct ústavních soudců posuzovalo devět článků zákona o státním rozpočtu na rok 2013 jednotlivě. Balíček opatření znamenal ve svém celku bezprecedentní zvýšení daňové zátěže. Krom toho zahrnoval krácení platů státních zaměstnanců i důchodů.  

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun). Portugalskou ekonomiku od té doby tlačí dolů opatření ke snížení rozpočtového deficitu, která jsou součástí podmínek úvěrové dohody.

Vydáno pod