Soláry už se zabývá i Bezpečnostní rada státu

Pozlovice - Problematikou fotovoltaiky a firmami s ní spojenými už se začala ve čtvrtek zabývat i Bezpečnostní rada státu. Premiér Petr Nečas to uvedl poté, co se zúčastnil regionálního sněmu ODS v Pozlovicích u Luhačovic. Snahu opoziční ČSSD zřídit k fotovoltaice sněmovní vyšetřovací komisi pak premiér označil za populistickou. Ve skutečnosti by podle něj vše vedlo jen k zamlžení celé záležitosti.

„Ve chvíli, kdy chcete něco zamlžit, tak nejlepší cesta je politizace celého problému cestou zřízení vyšetřovací komise. To situaci natolik rozvíří a zamlží, že se nikdy nedopátráte reálného stavu,“ prohlásil premiér s tím, že „naopak je potřeba nechat konat bezpečnostní složky a orgány činné v trestním řízení“.

Opoziční ČSSD se pokusila prosadit vznik vyšetřovací komise minulý týden. Sociální demokraté ve sněmovně neuspěli, už ale avizovali, že návrh předloží na další schůzi znovu, jednat o něm chtějí i se zástupci dalších stran. Pokud opět neuspějí, jsou připraveni podat návrh i po volbách. Předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc již dříve uvedl, že „sociální demokraté se jakýchkoli zjištění komise nebojí. Neměli by se jich bát ani poslanci ODS a TOP 09“.

Nečas ale opakovaně upozorňuje, že byl zákon k podpoře obnovitelných zdrojů energie prosazen za vlády ČSSD, která by tedy měla své tehdejší kroky vysvětlit: „Nebýt zákona, solární boom by v roce 2010 nemohl nastat.“ Od ledna 2011 proto stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje, zájem velkých investorů o výstavbu poté opadl. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) by chtěl navíc navrhnout, aby od roku 2014 byla podpora těchto energetických zdrojů zmrazena.

Distributoři musí vykupovat elektřinu ze solárních elektráren výrazně dráž, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Vedle toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Energetický regulační úřad má podle předsedkyně Aleny Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Fotovoltaiku mají řešit bezpečnostní složky (zdroj: ČT24)