Verdikt portugalského soudu ohrožuje podle vlády závazky vůči věřitelům

Lisabon - Portugalská vláda odsoudila rozhodnutí tamního ústavního soudu. Prohlásil totiž část jejích úsporných opatření za protiústavní. Verdikt podle kabinetu ohrožuje čerpání finanční pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu.

Vláda chtěla do letošního rozpočtu zahrnout devět úsporných opatření, ústavní soud ale čtyři z nich smetl ze stolu. Podle kabinetu tím ohrozil dodržování závazků vůči mezinárodním věřitelům. „Rozhodnutí ústavního soudu znamená, že naše země bude mít vážné problémy dostát mezinárodním závazkům a rozpočtovým škrtům, kterých musí dosáhnout,“ vysvětlil mluvčí vlády Luis Marques Guedes.

Proti rozhodnutí soudu se ale nelze odvolat, kabinet ho musí respektovat. Zároveň ale musí šetřit, aby splnil podmínky čerpání peněz ze záchranného balíku eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. V nejbližších týdnech chce navíc vyjednávat o prodloužení data splatnosti půjček.

Právě páteční rozhodnutí soudu by to podle vlády mohlo zhatit. „Respektujeme rozhodnutí ústavního soudu, ale musíme veřejnost upozornit na jeho negativní dopady. Ohrožuje totiž důvěru, kterou Portugalsko získalo u našich evropských partnerů a věřitelů,“ řekl Luis Marques Guedes. Podle soudu byla opatření v rozporu s ústavou.

Lisabon tak nemůže počítat s půldruhou miliardou eur, které chtěl získat úsporami a z příjmů do státního rozpočtu. O situaci už premiér jednal i s prezidentem Silvou. Ten po schůzce řekl, že koaliční vláda by měla dál vykonávat svůj mandát a dostát svým mezinárodním závazkům.

Reportáž Jana Martince (zdroj: ČT24)