Kalousek: V daňových rájích končí miliardy, ne desítky miliard

Praha - Přesídlením tuzemských firem do daňových rájů nepřichází Česká republika o desítky miliard korun, ale maximálně o miliardy. V pořadu televize Prima Partie to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, loni vzrostl na více než 12 tisíc.

„Nedomnívám se, že v daňových rájích končí desítky miliard ročně z daňových úniků z přímých daní,“ uvedl Kalousek. „Pohybujeme se v jednotkách miliard, nikoli desítkách. Kdyby zůstali doma a optimalizovali si své daně, tak by zcela jistě neodváděli desítky miliard do státního rozpočtu,“ upřesnil ministr financí. 

Podle Kalouska přesidlování firem nelze připisovat domácí rozpočtové politice, ale je to důsledek toho, že se Česko stalo svobodnou a otevřenou ekonomikou. Motivace firem k odchodu by se ale podle něj nepochybně zvýšila zavedením progresivního zdanění právnických osob či některých sektorových daní. Narážel tak na předchozí vyjádření sociálních demokratů, kteří se zvyšováním daní po případném volebním vítězství počítají. 

Kalousek také připomněl podepsání smluv s některými zeměmi, označovanými jako daňové ráje, které nově umožnily výměnu informací jednotlivých daňových správ o tom, zda si firmy plní své povinnosti. „Díky těm smlouvám se minimalizuje možnost, že českému státnímu rozpočtu utečou daně těch rezidentů, kteří jsou v těch rájích,“ dodal Kalousek. Plán, jak takové firmy nalákat zpět, podle ministra existuje jediný: prudce snížit daně z příjmů. 

Podle analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA) počet českých společností s vlastníkem v daňovém ráji loni vzrostl o zhruba čtyři procenta na 12 554. Z daňového ráje je tak kontrolováno 3,4 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr, USA a Seychely, z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemska a Lucemburska klesl.

Vydáno pod