Blíží se konec mikrotenových sáčků?

Praha - Evropská komise chce zavést speciální daň na mikrotenové sáčky, ovšem české úřady o tom podle Mladé fronty DNES zatím neuvažují. Lidé v Evropě za rok použijí kolem 90 miliard umělohmotných pytlíků a drtivou většinu z nich vyhodí hned po prvním použití. Plasty se přitom rozkládají i několik set let. Kromě speciální daně uvažují evropští politici i o úplném zákazu sáčků.

Po zdanění mikrotenových sáčků by stoupla jejich cena, a eurokomisaři tak předpokládají, že jejich spotřebu by tak potkal opačný proces. Zdanit se mají i větší igelitové tašky, stejně jako malé svačinové.

České úřady se však staví proti dani. Už nyní totiž funguje praxe, kdy výrobci těchto produktů odvádějí poplatky za jejich recyklaci.

Politolog a expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek

„Je to nevhodná doba a nevhodné téma. Je to příznačné pro Evropskou komisi, která si s oblibou vybírá zástupná témata, aby vytvářela dojem akceschopnosti. V Bruselu by se měli spíš zabývat tím, jak racionálně a efektivně řešit eurokrizi a modernizovat jižní Evropu.“

V Irsku speciální daň zafungovala

Dobré zkušenosti se zdaněním sáčků má přitom Irsko. „Osvědčilo se to a nyní uvažují třeba o zdanění žvýkaček, které jsou rovněž velkou příčinou zněčištění,“ uvádí pro MF Dnes Ivo Kropáček z Hnutí Duha. 

Mnohem radikálnější jsou pak v Keni, kde sáčky zakázali úplně. Je tak možné, že také Brusel se bude snažit o jejich celoevropský zákaz. „Jejich zákaz  by byl účinnější než zdanění. Plastové sáčky jsou velký problém,“ vysvětlil ekonom a člen NERVu Miroslav Zámečník. A podobný osud možná jednou potká i jednorázové igelitky.

Vydáno pod