Stavebnictví je po roce konečně v plusu

Praha - Stavební výroba během února poprvé za více než rok meziročně stoupala vzhůru místo strmého propadu, konkrétně o 2,3 procenta. Podle Českého statistického úřadu za tím však částečně stojí i nízká čísla z loňska. Naopak průmysl v únoru meziročně zrychlil pokles na 5,7 procenta. Situaci ve stavebnictví a průmyslu se věnovala i Ekonomika ČT24 ve 21:00.

Únor znamenal pro stavebnictví oživení. Naposledy vzrostlo v prosinci 2011, a to o 14,5 procenta. Letos v lednu stavební výroba klesla o 9,3 procenta. „Dobrý výsledek stavební produkce byl zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou v únoru 2012, kdy extrémně nízké teploty dočasně zastavily práce na některých stavbách, a byl tak zaznamenán meziroční pokles stavební produkce o 16,3 procenta,“ dodal úřad.

„Kdyby ten únor byl takovým barometrem toho, jak se bude vyvíjet ten letošní rok z pohledu zastavení výroby, tak bysme byli určitě šťastni,“ potvrzuje Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se únorová stavební výroba zvýšila o tři procenta, proti lednu vzrostla o 3,2 procenta. V pozemním stavitelství se výroba meziročně zvýšila o 2,2 procenta, v inženýrském stavitelství o 2,7 procenta. Za dva měsíce do konce února byla stavební produkce ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 nižší o 38,7 procenta.

Předčasný optimismus krotí analytik ČSOB Petr Dufek:

„Zafungoval sice na chvíli efekt čím hůře loni, o to lépe letos, ovšem jen na chvíli. Stavební zakázky, nálada ani nová stavební povolení nenaznačují, že by pětiletá recese stavebnictví začínala brát konce. Ostatně žádný obrat k růstu není vidět ani u bytové výstavby.“ 

Bydlení
Zdroj: Vladimir Godnik/Isifa/Rex Features

„Stavební produkce na tom rozhodně není dobře. A předpokládáme, že se bude dále zhoršovat,“ míní pak analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Realitní trh přitom začíná pomalu ožívat. Například v Praze se v prvním čtvrtletí prodalo 1 315 nových bytů, meziročně o 80 procent více. Počet volných bytů na konci března klesl na 6 988, uvedla developerská společnost Trigema.

Průmysl klesal až o 5,7 procenta

Průmyslová výroba v únoru klesla až na 5,7 procenta, po lednovém revidovaném poklesu o 4,4 procenta. Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů byla vyšší o 1,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 10,2 procenta.

Za propadem průmyslové výroby stál především vývoj výroby motorových vozidel a přívěsů a návěsů, která propadla o 10,4 procenta. Rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesl o 9,7 procenta. O více než pětinu naopak meziročně stoupla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení. Významněji také stoupl zpracovatelský průmysl, zejména zpracování dřeva.

Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank 

„Především je ale dobré vidět, že meziměsíčně průmyslová výroba o 1,6 procenta vzrostla. Takto robustní nárůst byl zaznamenán naposledy v listopadu 2011… Údaj o průmyslové výrobě tak potvrzuje šanci na pomalé cyklické oživení české ekonomiky v letošním roce.“

Únorová průmyslová výroba po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla meziročně o 1,6 procenta. Únor měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Přebytek zahraničního obchodu narostl na 28,7 miliardy

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil v přebytku 28,7 miliardy korun, což je meziročně o miliardu korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů ale meziročně klesly, vývoz o 3,6 procenta a dovoz o 4,4 procenta. „Nedařilo se tradičnímu tahounu domácí ekonomiky. Export strojů a dopravních prostředků klesl o 4,8 procenta, přičemž nejvíce to bylo u silničních vozidel, a sice o 4,4 procenta,“ uvedl analytik Citfin Tomáš Volf.