Projekty e-Governmentu se musí navzájem propojit

Praha – Hlavním úkolem projektů e-Governmentu bude udělat pořádek v tom, co úředníci smějí a co ne. Docílit by se mělo i toho, aby si každý občan mohl kontrolovat, jestli úředník naplňuje literu zákona, nebo ji překračuje. Všechny nové projekty se musí zapojit do již existujícího schématu, zaznělo na konferenci uspořádané ke stanovení reality a budoucnosti e-Governmentu v Česku. Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) považuje za důležité zjistit, kolik to bude stát do budoucna. Ujasnit se podle něj musí, zda bude možné projekty financovat i bez pomoci Evropské unie.

Prezident ICT Unie o. s. Svatoslav Novák si myslí, že je velmi dobře, že se v roce 2007 rozjely projekty elektronizace veřejné správy. „Zařídil se přístup občanů k získání informací elektronickým způsobem, vznikly datové schránky a základní registry. Teď zbývá, aby se všechny existující agendy propojily a začaly efektivně fungovat. A to pro občany, pro firmy a pro samostatné úředníky státu, ministerstev a samosprávy,“ vysvětlil.

Základní registry jsou celkem čtyři

  • Registr obyvatel
  • Registr osob
  • Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
  • Registr práv a povinností

„K základním registrům, které v České republice fungují od 1. července loňského roku, se dosud připojilo na 1 800 úřadů a institucí. Základní registry provedly za osm měsíců 116 milionů transakcí,“ potvrdil ředitel Správy základních registrů Michal Pešek. Dodal, že k registrům jsou připojena například všechna ministerstva, krajské úřady i krajská města, postupně se připojují i menší města a úřady.

„Myslím si, že jsme na zhruba sedmdesáti procentech připojení, což je za necelý rok pozitivní,“ řekl Pešek.

„Doufáme, že během příštího roku by měl být systém z větší části kompletní,“ podotknul Petr Solský, náměstek ministra vnitra.

Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce je otázkou, kolik nás bude stát e-Government do budoucna. Musí být prý jasné, zda bude možné projekty i nadále po několika letech financovat, dojdou-li peníze z Evropské unie.

Jeroným Tejc

„Musíme také udělat analýzu zkoumající, zda projekty skutečně umožnily snížit počet úředníků a tím i náklady na provoz veřejné správy.“

Výkonný místopředseda rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost Zdeněk Zajíček tvrdí, že do e-Governmentu nespadnou jen evropské peníze, ale i národní zdroje. Ty by se podle něj mohly využít třeba na provoz informačních systémů. „Myslím, že najdeme shodu napříč politickým spektrem nad tématem nastavení jasných pravidel pro nákup zboží a služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií. Některé projekty musí být řízeny a odvedeny s daleko větší pečlivostí a přípravou, než tomu bylo kdy předtím. Naším úkolem je zapojit všechny nové projekty do již existujícího schématu,“ řekl.

Termín e-Government je zkratkou anglického „electronic government“, tedy elektronické vládnutí. Pod tímto spojením se zjednodušeně skrývá „Veřejná správa prostřednictvím elektronických technologií“. Jedná se o transformaci vnitřních a vnějších vztahů veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií.

Vydáno pod