Žaloby proti ERÚ zamítnuty, úřad postupoval zákonně

Brno - Energetický regulační úřad má opět před svým prahem zameteno. Podezření, které na něm leželo díky žalobě čtyř provozovatelů fotovoltaických elektráren, bylo rozptýleno poté, co Krajský soud v Brně neshledal v počínání úřadu žádné nezákonné jednání. ERÚ se měl protizákonného zásahu dopustit tím, že na základě výzvy Ústavního soudu poskytl vyjádření ve věci fotovoltaických elektráren.

ERÚ si počínal v souladu se zákonem

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky tím firmy chtěly napadnout výrok Ústavního soudu o podporovaných zdrojích energie, který se týkal zavedení takzvaného solárního odvodu. Podle názoru brněnského krajského soudu však napadené vyjádření ERÚ nevybočuje ze zákonného rámce a není tedy v žádném ohledu zásahem nezákonným.

„Jsme rádi, že žaloba byla zamítnuta jako neodůvodněná. Jde o součást snahy České fotovoltaické asociace (CZEPHO) poškodit důvěryhodnost ERÚ. Úřad vždy stál za svými stanovisky při odpovědi pro Ústavní soud, a proto výrok soudu vítá,“ uvedl tiskový mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost podala v únoru trestní oznámení na Energetický regulační úřad. Podle solárníků úřad pod vedením předsedkyně Aleny Vitáskové předal zkreslené materiály Ústavnímu soudu, který loni rozhodoval o 26procentní solární dani.