Zelenina značně podražila, dovolené byly levnější

Praha – Ceny v obchodech v březnu mírně stouply - meziměsíčně o 0,1 procenta. Důvodem bylo zdražení potravin, nealkoholických nápojů a pohonných hmot. Naopak dolů šly v březnu ceny dovolených s komplexními službami. Zlevnil rovněž alkohol. Meziročně se ceny podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 1,7 procenta.

Ceny rostly meziročně o 1,7 procenta. „Růst cen je tím pádem o tři desetiny procentního bodu nižší, než je dlouhodobý cíl centrální banky,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub.

Za meziměsíčním růstem spotřebitelských cen stálo především zdražení potravin. O 6,6 procenta si museli lidi připlatit za zeleninu. Dražší byl ale i chleba, jogurty, mléko či nealkoholické nápoje.

Březnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Na Slovensku rostou ceny potravin ještě rychleji

„Ještě v listopadu minulého roku potraviny zdražovaly o 5,9 procenta, proto dnešní hodnota 4 procenta je pozitivní. Přesto ceny potravin dopadají hlavně na nízkopříjmové skupiny obyvatel, u kterých potraviny tvoří velkou část jejich měsíčních výdajů. Ve výsledku vysoké ceny znamenají stále klesající tržby v této oblasti. Ceny potravin nejsou jen problémem Česka, zcela podobná situace je i v okolních státech. Na Slovensku rostly ceny potravin v únoru o 5,6 procenta, tedy ještě více než v Česku,“ konstatoval Kozub.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Matt Cardy

Alkohol je levnější

Připlatili si museli v březnu rovněž řidiči - ceny pohonných hmot vzrostly o 0,7 procenta. Naopak dolů šly v březnu ceny dovolených s komplexními službami. Spotřebitelé mohli levněji koupit i alkohol, nižší částky zaplatili také za telefonické a telefaxové služby.

Meziroční míra inflace v ČR v březnu 2013
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je tento vývoj v souladu s tržním očekáváním. Reakci trhu na zveřejněná data nečeká, neboť jsou v souladu s odhady. „Za celý rok 2013 čekáme průměrnou míru inflace 1,9 procenta,“ dodal.

Poptávka je pořád slabá - brání výraznějšímu zvýšení cen

Inflace je podobně jako celá ekonomika velmi utlumená, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Slabá spotřebitelská poptávka, která se ještě nezotavila po loňském rekordním propadu, nedává podle něj obchodníkům prostor pro to, aby výrazněji zvýšili ceny zboží a služeb.

„Při růstu cen zákazníci odcházejí jinam. Výrazně vyšší inflace se proto letos nedočkáme. Její hodnoty by se měly stále pohybovat okolo dvou procent, případně i méně,“ dodal Kozub.

Komentář Michala Kozuba (zdroj: ČT24)