„Epidemie“ koniny v Evropě: Nizozemci stahují 50 tisíc tun hovězího

Haag - Nizozemsko se podle agentury AP rozhodlo stáhnout z evropských trhů zhruba padesát tisíc tun masa prodávaného jako hovězí. Úřady v zemi tvrdí, že by maso mohlo obsahovat koninu. České republiky by se tato záležitost týkat neměla. Jisté to ale není. Zprávu by případně dostala Státní veterinární správa prostřednictvím systému rychlého varování. Koňské maso není samo o sobě nijak závadné, jeho nepřiznané nahrazování za hovězí je ale klamáním spotřebitele.

Podle nizozemského úřadu pro bezpečnost potravin je důvodem stažení tak velkého množství masa skutečnost, že se nepodařilo zjistit jeho přesný původ. Rozhodnutí zasáhne kolem 370 společností v Evropě a dalších 130 podniků v Nizozemsku, protože kupovaly maso od dvou nizozemských obchodních společností Wiljo Import en Export a Vleesgroothandel Willy Selten. „Prověřovali jsme všechny doklady společnosti, abychom zjistili, jestli dodávané maso neobsahuje koninu. V těchto dokumentech jsou chyby,“ konstatoval Benno Bruggink, mluvčí nizozemské potravinářské inspekce.

„Záležitost by se měla týkat celkem šestnácti zemí, hlavně klientů z Německa, Portugalska, Francie a Španělska,“ podotkl mluvčí Státní veterinární správy.

Úřad nemá informace o tom, kde maso skončilo, mohlo prý ale být použito v mražených výrobcích. Kupci, kteří maso již pravděpodobně zpracovali a prodali jej dál, „jsou povinni obratem informovat své zákazníky“, sdělil úřad, který prostřednictvím evropského systému včasného varování na stažení masa upozornil své zahraniční partnery.

Aféra se nevyhnula ani Česku

Nizozemsko zahájilo zevrubné vyšetřování celé kauzy v únoru poté, co se v různých částech Evropy objevily hovězí výrobky s nepřiznaným podílem koňského masa. Případy koniny v produktech s hovězím se objevily i v České republice. Z tuzemských pultů rychle mizely třeba lasagne, oblíbené masové kuličky pak stáhl z prodeje řetězec IKEA. Drahé hovězí v nich výrobci nahrazovali koninou, ale i skopovým nebo drůbežím.

Hovězího se v Evropě ročně vyprodukuje skoro 8 milionů tun. Množství, které teď Nizozemsko nařídilo stáhnout, je přitom jen o čtvrtinu menší, než kolik se ho vyprodukuje v České republice za celý rok.

Maso
Zdroj: ČT24